Stjepan Mesić Foto: EPA/ VALDRIN XHEMAJ

„Bilo je nesporazuma s Orhanom Pamukom, jednim od najvećih danas živućih književnika. Ali ja sam uspostavio kontakt s gospodinom Pamukom i on mi je napisao da mi čestita“, rekao je Mesić i objasnio zbog čega se predomislio nakon posle godinu dana, piše Jutarnji.

Priznanje počasnog građanina Mesiću je u čuvemoj zgradi Većnice uručio sarajevski gradonačelnik Abdulah Skaka. Bivši hrvatski predsednik je rekao da mu je drago što je ponovo u Sarajevo Buznis Forumu (SBF) koju organizuje Bosna Bank Internešenel (BBI) u saradnji s Islamskom bankom za razvoj (IDB). Orhan Pamuk prošle godine je trebalo da dobije priznanje počasnog građanina Sarajeva na predlog izdavačke kuće Buybook. Takav izbor je jednoglasno podržala komisija Gradskog veća, a zatim je odluka povučena bez objašnjenja i priznanje je odednom dodeljeno Mesiću.

agađalo se da su gradske vlasti u kojoj dominiraju kadrovi Stranke demokratske akcije (SDA) takvu odluku donele kako se ne bi zamerile vlastima Turske s kojima imaju vrlo srdačne odnose. Pamuk je poznat kao oštar kritičar autoktarskog režima turskog predsednika Rečepa Tajipa Erdogana kojeg optužuje za brutalna kršenja ljudskih prava.

Nakon tog skandala, Mesić je poslao pismo na adresu sarajevske gradske uprave kojim se zahvalio na ukazanom poverenju i istakao da u postojećim okolnostima ne može primiti priznanje, prennosi Jutarnji. „Kada sam saznao proceduru i kako je došlo do toga, odnosno da se priznanje uskraćuje Orhanu Pamuku, a da ga ja dobijem, smatrao sam da je to greška i zato sam odustao“, izjavio je tada Mesić objašnjavajući razloge svoje odluke.

Povezani tekstovi