Kako navode, Zagreb je raspisao konkurs za finansiranje novih investicija vredan 200 miliona kuna, koji je istekao pre dva dana. To je ujedno bila i tema razgovora.

„Što se tiče plasmana Holdinga u Grad Zagreb, 200 miliona kuna što smo raspisali, mi to ne možemo po zakonu uzeti“, objašnjava Kojić Bandiću.

„Zašto? Reći ću ti. Jer ne možemo uzeti nego dugoročno, a ovo je sedam meseci“, objašnjava Kojić.

„Ajde da sednemo iduće nedelje“, govori Bandić.

„Da, ali treba doći kod mene da razgovaramo“, zaključuje Kojić nakon čega se snimak HRT prekida.

Kojić je objasnio o čemu se radi: „Nema ništa sporno“

„Reč je o tome da je emisijom obveznica Holding u situaciji velike likvidnosti. Prodale su se obveznice i prikupila su se sredstva za otplatu starih obveznica. Naravno, te stare obveznice dospevaju krajem juna dogodine, ne može se zadnji dan prodavati nove da bi se stare platilo”, kaže Kojić.

Kako navodi, ta se operacija obavila letos, nove su se obveznice prodale i došlo se do nekih milijardu i osamsto miliona kuna.

“Istovremeno grad Zagreb u skladu sa odlukama gradske skupštine i proračuna provodi javni konkurs za 200 miliona kuna dugoročnog zaduženja za kapitalnu izgradnju u skladu sa programu koje je Gradska skupština. Nije tačno da je nepoznato u što će se ta sredstva uložiti, to piše u programu kapitalne izgradnje Grada Zagreba”, ističe Kojić.

“Neko je došao na ideju da bi bilo oportuno u međuvremenu angažovati sredstva Holdinga umesto se zaduživati kod banaka na sedam – osam meseci, što ima logike. Zašto ići po kredit kad imaš na računu novce. Ali postoji jedno ograničenje – kratkoročno se jedinice lokalne samouprave ne mogu zaduživati za kapitalnu izgradnju nego samo za premoštenje kratkoročnih obveza. Prema tome, mi ne možemo kratkoročno posuditi novce od Holdinga da bi finansirali dugoročno kapitalnu izgradnju jer to niti ima smisla niti zakon dopušta. Eto to sam ja rekao gradonačelniku i napomenuo mu da o tim stvarima treba doći u moj ured razgovarati, a ne po kuloarima“, objasnio je Kojić za “Indeks”.