Milanović: Promene u BiH ne smeju da se dogode bez saglasnosti Hrvatske i Srbije 1Foto: BETAPHOTO/HINA/Mario STRMOTIC/DS

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da su se pominjanju Dejtonskog sporazuma u deklaraciji NATO protivile neke zapadne države, pri čemu je naveo Nemačku i Italiju, i dodao da se bilo kakve promene u Bosni i Hercegovini ne smeju dogoditi bez saglasnosti Hrvatske i Srbije.

Milanović u Slovačkoj učestvuje na forumu „Globsek“ i o tom problemu je razgovarao sa slovačkom predsednicom Zuzanom Čaputovom i poljskim predsednikom Andžejom Dudom, rekavši da je Hrvatska tek nakon šest dana insistiranja uspela da u završnu deklaraciju samita NATO ubaci referencu na Dejtonski sporazum.

„To nije smelo da se dogodi, to je trebalo da se reši pre sedam dana, ali se tome protivio neko ko ima problema s Dejtonom i želi da ga razmontira“, rekao je Milanović i dodao da te države istovremeno kritikuju srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika zbog kršenja Dejtonskog sporazuma.

To je potpuno poremećena logika, tu nešto nije normalno, rekao je Milanović, prenosi Hina.

„Zapadna Evropa nekom toksičnom nivou, jer to nisu čelni ljud i to sigurno nije Angela Merkel, naprosto izvodi gluposti, rastapa i rastače jedini temelj koji Bosnu i Hercegovinu, kakva god da je, osigurava od potresa“, kazao je Milanović.

On je istakao da pregovore o deklaraciji nije vodila nemačka kancelarka nego Ministarstvo spoljnih poslova koje „pokriva druga politička opcija, ljudi koji su u svojim fantazijama skloni blesavim eksperimentima“.

Deo zapadnih država za BiH zagovara takozvani „građanski“ model koji bi zamenio dejtonski koncept tri ravnopravna naroda, za šta je Milanović rekao da „zvuči jako plemenito, ali je u stvari podvala“.

„To neka rade u svojim kućama. Bosna i Hercegovina je takva kakva je, tu je ogromna granica i moramo je sutra čuvati za Šengen“, rekao je Milanović, dodavši da se planovi za BiH ne mogu donositi „ispod radara“ i da bilo kakve promene u toj državi moraju uključivati Hrvatsku i Srbiju, izvorne potpisnice Dejtonskog sporazuma.

„Zato sam ljudima koji o tome ne znaju mnogo, jer ih se to ne tiče, njima je to fusnota, a nama ogromna priča, objasnio šta je posredi po pitanju Dejtona i BiH“, istakao je Milanović.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.