Milanović za preferencijalni tretman Crne Gore na putu u EU 1Foto: BETAPHOTO/HINA/Lana SLIVAR DOMINIC/DS

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izrazio je danas u Zagrebu, posle susreta s crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem, snažnu podršku modernoj i građanskoj Crnoj Gori i ocenio da ta država zaslužuje preferencijalni tretman na evropskom putu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Milanović je rekao da je uzvratna poseta crnogorskog predsednika ubrzana zbog poslednjih dešavanja na Cetinju i ocenio da je ta država trenutno „talac nezainteresovanosti i zgrčenosti evropske politike“.

„Razlog poziva je moja želja da damo podršku modernoj, otvorenoj građanskoj Crnoj Gori“, naglasio je Milanović.

On je rekao da je Crna Gora daleko odmakla u pregovorima s EU, da je na pragu ulaska i da zaslužuje „preferencijalni tretman“ u odnosu na druge zemlje regiona koje pregovaraju ili su tek otvorile pregovore.

Milanović je rekao da i Srbija pregovara, ali da nije siguran ima li ta država jasan i iskren cilj da uđe u EU.

On je ocenio da je „pitanje za million dolara“ kakav će stav zauzeti države EU u narednih godinu ili dve o tome treba li tretirati ceo Zapadni Balkan zajedno ili će zemlje kandidati ići pojedinačno kada je reč o njihovom putu prema EU.
„Crna Gora zaslužuje preferencijalni tretman, u protivnom sama ideja pregovora nema smisla“, dodao je hrvatski predsednik.

Milanović je istakao da će njegov zadatak biti da u narednom periodu sagovornicima na Zapadu, a Crnu Goru, dodao je, vidi na Zapadu, skrene pažnju na te stvari „o kojima znaju malo i ne zanimaju ih“, ali i na ono što se dešava u Crnoj Gori.

On je ocenio da zapadne države „vide uticaj stranih sila na svojim granicama, a ekvivalentno to ne vide u Crnoj Gori“.

„To što nema rata, krvi, to nije razlog da ljude držimo taocima“, dodao je Milanović.

Milanović je, na pitanje novinara, odgovorio da ne treba izvlačiti generalne zaključke na osnovu toga koga ko posećuje.

„Ako te prečesto posećuju, nešto s tobom nije u redu“, ocenio je Milanović dodavši da se ide u proveru onoga ko je problematičan.

Milanović je, upitan o izjavi Milorada Pupovca da se antisrpsko raspoloženje s Cetinja prelilo u Hrvatsku, rekao da tu izjavu nije do kraja čuo, ali da se ceo politički život bori protiv antisrpskog raspoloženja u Hrvatskoj.

On je pozdravio Pupovčevu reakciju na poziv uz Beograda da 15. septembra Srbi u regionu istaknu zastave Srbije , rekavši da je dobro što su Srbi u Hrvatskoj „ostali hladne glave“.

„Ja ne pozivam Hrvate u Srbiji ili Vojvodini da mlataraju hrvatskim zastavama“, istakao je Milanović.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Milanović za preferencijalni tretman Crne Gore na putu u EU”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.