Ministar: Hrvatska podstiče pet članica EU da priznaju Kosovo 1Foto: Beta/Hina/Damir Senčar

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman rekao je da Hrvatska podstiče pet članica EU koje nisu priznale Kosovo da to učine, javlja agencija Hina.

„Hrvatska podstiče ostalih pet članica EU da priznaju Kosovo, jer bi to doprinelo stabilizaciji regiona i samog Kosova“, rekao je Grlić Radman novinarima u Bratislavi, gde učestvuje na međnarodnoj konferenciji GLOBSEC, na kojoj je tema i situacija na Zapadnom Balkanu.

On je rekao da su za stabilnost regiona ključne tri stvari: poštovanje teritorijalne celovitosti država, ustavna jednakopravnost Bošnjaka, Srba i Hrvata u BiH i  uspostavljanje međusobnog poverenja nakon ratova 1990-tih.

„Teritorijalnu celovitost država Balkana treba očuvati i poštovati, dakle bez prekrajanja granica kako smo čuli poslednjih meseci kolanjem nekih famoznih non-pejpera koji su bili usmereni u tom pravcu“, rekao je Grlić Radman.

On smatra da se poverenje može postići iskrenim razgovorima, rešavanjem sudbine nestalih, procesuiranjem ratnih zločina i davanjem pravde žrtvama.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Ministar: Hrvatska podstiče pet članica EU da priznaju Kosovo”

  1. Grlic Radman da ne koristi mozak na tako ekonomican nacin shvatio bi da podrzavanje legalizacije albanske paradrzave na Kosovu i podrzavanje nemenjanja granica na Balkanu ne idu zajedno, Ili jedno ili drugo, posto legalizacija albanske paradrzave na Kosovu podrazumeva menjanje granica. Do stabilnosti na Balkanu sigurno nece doci time sto ce se na racun Srbije i bez pristanka Srbije legalizovati nekakva albanska paradrzava i nametati anti-srpski interesi. Takvo nesto je uvek dovodilo do vecih sukoba i to bi i takvi sa ekonomicnom upotrebom mozga vec trebali da ukapiraju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.