Ministar odbrane Izraela dao instrukcije za nastavak napada na Islamski džihad 1Foto: Beta/AP Photo/Hatem Moussa

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc dao je danas instrukcije vojsci da nastavi ofanzivu protiv ekstremističkog Islamskog džihada u pojasu Gaze, saopštio je njegov kabinet.

„Ministarstvo odbrane je dalo instrukcije za nastavak ofanzivnih napora protiv Islamskog džihada sa naglaskom na suprotstavljanje raketnoj vatri na Izrael“, saopšteno je posle sastanka ministra sa načelnikom Generalštaba Izraela Avivom Kohavijem i drugim visokim vojnim i bezbednosnim zvaničnicima.

Oko podneva izraelski borbeni avioni pojačali su napade u Gazi, preneo je AP.

Posle upozorenja stanovnicima telefonskim pozivima avioni su bacili dve bombe na kuću člana Islamskog džihada, sravnivši je sa zemljom i teško oštetivši okolne domove. Žene i daca su pobegli sa tog mesta. U drugom napadu pogođen je cilj Islamskog džihada.

Ganc je takođe dao instrukcije za pomoć stanovnicima juga Izraela koji je na udaru raketiranja iz Gaze od sinoć, preneli su izraelski mediji.

Sirene za raketnu uzbunu oglasile su danas i u gradu Modinu u centralnom Izraelu, okolnim mestima i lučkom gradu Aškelonu, pošto se domet raketne vatre, kako se čini, proširio. Izveštaja o povredama i šteti nije bilo.

Ministarstvo zdravlja u pojasu Gaze kojim vlada islamski ekstremistički Hamas sapštilo je nešto ranije da je 11 ljudi ubijeno i 80 ranjeno u izraelskim napadina iz vazduha započetim juče.

Među žrtvama su petogodišnja devojčica i komandir Islamskog džihada koji je bio zadužen za sever pojasa Gaze Taisir al Džabari. On je poginuo u ciljanom napadu u petak.

Izraelska vojska je rekla da je komandir ubijen kada je postalo jasno da je neizbežan napad na Izrael koji je on organizovao. Takođe je navedeno da su ubijeni i drugi operativci Islamskog džihada u nizu izraelskih napada.

Ambasador Izraela u UN Gilad Erdan kritikovao je bliskoistočnog izaslanika svetske organizacije Tora Veneslanda pošto je izrazio zabrinutost zbog ubistva komandira Islamskog džihada.

„Dok Islamski džihad ispaljuje rakete na izraelske civile izaslanik UN izražava duboku zabrinutost za neutralizaciju teroriste koji stoji iza neizbežnog napada na Izraelce“, objavio je Erdan na Tviteru.

Ambasador Izraela je postavio pitanje da li će izaslanik UN takođe izraziti zabrinutost za „neutralizaciju Ajmana al -Zavahirija“, aludirajući na nedavno ubistvo lidere Al Kaide u napadu SAD.

Izraelska vojska je u međuvremenu nastavila racije na drugoj palestinskoj teritoriji okupiranoj Zapadnoj obali i prošle noći uhapsila 19 Palestinaca povezanih s Islamskim džihadom.

Najnoviji sukob u Gazi započeo je posle nekoliko dana napetosti i pretnji Islamskog džihada zbog hapšenja jednog od lidera orgnizacije na Zapadnoj obali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.