Ministarke spoljnih poslova osudile gušenje potesta za prava žena u Iranu 1foto: AP Photo/Hawre Khalid, Metrography, File

Grupa od 12 žena ministara spoljnih poslova, na čelu sa Kanađankom Melani Džoli (Melani Joly) zvanično je osudila „nasilno gušenje protesta za prava žena“ u Iranu, koji traju već 40 dana.

„Kao ministri spoljnih poslova, osećamo odgovornost da se čuju glasove iranskih žena“, navele su u sredu uveče u zajedničkom saopštenju ministarke Albanije, Andore, Australije, Kanade, Francuske, Nemačke, Islanda, Kosova, Libije, Lihtenštajna, Novog Zelanda i Norveške.

Ministarke su izrazile solidarnost sa „hrabrim Irankama koje koriste svoje pravo na mirno okupljanje i brane svoja osnovna prava“.

One su osudile „nasilnu primenu“ iranskog zakona o nošenju hidžaba i „obračun sa demonstrantima“, u kojem je poginula najmanje 141 osoba, uključujući i decu, kako se navodi u novom izveštaju nevladine organizacija Hjuman rajts voč/Human Rights Watch).

Protesti u Iranu su pokrenuti 16. septembra, na dan smrti Mahse Amini (22) u bolnici, gde je smeštena u teškom stanju posle hapšenja 13. septembra u Teheranu zbog „nošenja neprikladne odeće“ i nepoštovanja strogog pravila oblačenja žena u Iranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.