ukrajinske zastave na institucijama eu u briseluFoto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je danas četvorogodišnji finansijski paket za Ukrajinu u iznosu od 15,6 milijardi dolara, kao deo međunarodnog paketa podrške vrednog 115 milijardi dolara.

Očekuje se da će se ovom odlukom aktivirati koncesijsko finansiranje velikih razmera od ukrajinskih međunarodnih donatora i partnera, kako bi se pomoglo u rešavanju ukrajinskog problema s platnim bilansom, postigla srednjoročna spoljna održivost i obnovila održivost duga, navodi se u saopštenju MMF-a, prenosi Hina.

Novi paket omogućiće trenutnu isplatu oko 2,7 milijardi dolara, čime je Izvšni odbor MMF ratifikovao dogovor postignut 21. marta nakon višemesečnih pregovora funkcionera Fonda i ukrajinskih vlasti.

Ovo je prvi veliki finansijski program koji je MMF odobrio za jednu zemlju zahvaćenu ratom velikih razmera. Prethodni program MMF za Ukrajinu od pet milijarda dolara istekao je prošle godine.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je odluku MMF i na Tviteru naveo da je to velika pomoć u borbi protiv ruske agresije.

Finansijski paket od 115 milijardi dolara uključuje kredit MMF-a, 80 milijardi pomoći i zajmova drugih zemalja i otpisivanje duga do 20 milijarda dolara.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen, koja je u prošloj godini radila na tome da Ukrajina dobije novac MMF-a, navela je da će ovaj paket pomoći da se obezbedi ekonomska i finansijska stabilnost zemlje, te da je postavila temelje dugoročnoj rekonstrukciji.

Zvaničnik MMF-a, Gavin Grej je rekao novinarima da će, prema scenariju koji predviđa Fond, rat da se smiri sredinom 2024. godine, što će rezultirati projiciranom finansijskom „rupom“ od 155 milijardi dolara, što će da pokriju multilateralni i bilateralni donatori i kreditori.

Pesimistični scenario Fonda navodi da će rat da traje do kraja 2025. godine, što će otvoriti rupu od 140 milijardi, što će zahtevati veće donacije.

Grej je rekao da je program dizajniran tako da funkcioniše čak i ako ekonomska situacija bude znatno gora od optimističnih procena. Dodao je da su se zemlje koje osiguravaju finansiranje složile da rade sa MMF-om, da bi obezbedili servisiranje duga prema MMF-u čak i ako su potrebne veće sume.

Kazao je da će tromesečne inspekcije MMF-a početi već ovog juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.