Foto: Fonet-AP

Ako narod Severne Irske jasno pokaže volju da napusti Ujedinjeno Kraljevstvo i pridruži se Republici, on bi trebalo da ima pravo na referendum na tu temu, rekao je Keni u ponedeljak.

On je takođe pozvao Evropsku uniju da se pripremi za takav scenario. Keni, lider partije desnog centra Fajn Gel, povukao je paralelu sa nemačkim ujedinjenjem posle pada Berlinskog zida, prenosi EUObzerver.

„Diskusije i pregovori koji će se odigravati u narednom periodu trebalo bi da uzmu u obzir ovu mogućnost … da ako postoji jasan dokaz da većina naroda želi da napusti Ujedinjeno Kraljevstvo i pridruži se Republici, to treba da bude tema razgovora“, naveo je Keni dodajući da bi Severna Irska, u slučaju ujedinjenja sa Republikom Irskom, ostala deo EU.

Irski premijer je takođe preporučio EU da zauzda pokušaje da se Britanija kazni zbog toga što je glasala da je napusti, upozoravajući da bi takav pristup mogao potpaliti antievropsko raspoloženje širom kontinenta. „Nije ni u čijem interesu da između Ujedinjenog Kraljevstva i EU postoji bilo šta osim najboljih mogućih odnosa“, objasnio je Keni.

Većina birača u Severnoj Irskoj, kao i onih u Škotskoj, glasala je za ostanak u EU, dok su Engleska i Vels ubedljivo podržali odlazak, podseća EUobzerver. Keni je vodio kampanju za ostanak Britanije u EU.

Odmah pošto je Britanija izglasala napuštanje EU, on je na pozive nacionalista da se održi referendum odgovorio da odnosi između Republike Irske i Severne Irske „zahtevaju pažljivo razmatranje“, ali da im treba pristupiti „u istom duhu partnerstva koje je podupiralo mirovni proces“ na ostrvu, decenijama.

Irska je ozbiljno pogođena posledicama Bregzita. Velika Britanija je druga zemlja u koju Irska najviše izvozi, iza Sjedinjenih Država. U Britaniju Irska najviše izvozi u uslužnom sektoru.

Tereza Mej je, pre nego što je postala premijer Britanije, rekla da će detalji otvorene granice između Irske i UK biti razmatrani kao deo razgovora o Bregzitu između Londona i Brisela. Sporazum o otvorenoj granici smatra se „opipljivim“ krajem nasilja u kojem je u Severnoj Irskoj izgubljeno 3.500 života sedamdesetih, osamdesetih i ranih devedesetih godina prošlog veka.
Ujedinjeno Kraljevstvo je uklonilo svoje kontrolne punktove i osmatračnice sa granice posle Sporazuma na Veliki petak 1998, dajući katolicima u Severnoj Irskoj slobodu da održavaju tesne veze sa južnom Republikom, ostajući pritom deo Velike Britanije.