„Danas su se sastali, ali je on odbio da podnese ostavku. Mislim da pokušava da dobije na vremenu“, rekao je Frans presu neimenovani vojni izvor.  Mugabe je od juče u kućnom pritvoru pošto je vojska preuzela kontrolu nad zemljom.

Nije poznato gde se nalazi njegova supruga Grejs, koju je Mugabe planirao za svog političkog naslednika, što je i kap koja je prelila čašu i dovela do raskola u vladajućoj Zanu-PF partiji. Takođe, namibijski zvaničnici negirali su navode da se Grejs nalazi tamo, dok nekoliko izvora tvrde da je i ona u rezidenciji u kućnom pritvoru sa svojim suprugom.

Budućnost prve dame je ključni element aktuelnog dijaloga između Mugabea i vojske. Singapur i Malezija, gde Mugabe ima imovinu, potencijalne su destinacije gde bi Grejs, ukoliko joj bude omogućen egzil, mogla da otputuje, piše Gardijan. Oni koji sada kontrolišu situaciju u zemlji – vojska i civili – pokušavaju da uvere svet da se zapravo puč nije ni dogodio, već pre „prisilna promena vlasti“. Ali da bi taj argument i bio verodostojan potreban im je Mugabe, komentar je dopisnika Bi-Bi-Sija iz Hararea. Ključno pitanje je sada da li devedesettrogodišnji Mugabe može da se ubedi da donese neku vrstu saopštenja čime bi legitimizovao previranja u protekla dva dana u zamenu za nešto – možda za mirno penzionisanje, bezbednost njegove supruge i porodice. Kakogod, drama u Zimbabveu se još igra.

Katolički sveštenik blizak porodici Mugabe, otac Fidelis Mukonori, navodno je uključen u pregovore između Mugabea i vojske. Mugabe insistira da je i dalje legitimni vladar zemlje, da bi trebalo da odsluži započeti mandat i protivi se naporima oca Mukonorija da mu se obezbedi dostojan silazak sa vlasti, prenosi Rojters. Predstavnik Mugabeove partije u Britaniji Nik Mangvana nagovestio je da bi Mugabe mogao ostati nominalno na vlasti do kongresa partije u decembru kada bi Emerson Mnangagva mogao biti formalno imenovan za partijskog i nacionalnog lidera. Uprkos pokušajima da se događaji iz Zimbabvea nazovu drugim imenom, Afrička unija navodi da smena vlasti i hapšenje Mugabea „izgledaju kao puč“.

U Harareu, piše NJujork tajms, mnogi građani ocenjuju događaje u zemlji kao kraj Mugabeove neosporne vladavine i početak novog poglavlja u njihovim životima. „Srećan sam sada“, kaže Donald Mutasa (37) koji je rođen na početku Mugabeove ere. „Osećam se kao da smo upravo stekli nezavisnost. Nadam se da ulazimo u novi Zimbabve“. Dopisnici navode da u Zimbaveu pak nema onih koji slave zbog svega što se događa, te da trgovine i institucije uobičajeno rade. Mirno je, i većina je prihvatila da je Mugabe oteran sa mesta predsednika. Vojnici obezbeđuju aerodrom, vladine kancelarije, parlament i druga ključna mesta.

Patrik Smit, urednik afričkog Poverljivog biltena i Riport magazina, kaže da sad „nema nazad“ misleći na odluku Mugabea da otpusti bivšeg potpredsednika Mnangagvu i druge lidere. Mugabe bi mogao biti ključni igrač u tranzicionim nedeljama koje slede, kaže Smit i dodaje da je povratak njegove političke dominacije sada neverovatan.

Ministri Južne Afrike juče su u Harareu imali sastanak sa vojskom i predstavnicima političkih partija. Takođe, održan je i sastanak regionalnog bloka Južnoafričke zajednice za razvoj. Jedan od ključnih ljudi Mugabea, lider mladog krila Zanu-Pf partije Kudzai Čipanga, javno se na televiziji izvinio što je kritikovao vojsku. Izveštaji lokalnih medija upućuju da je određeni broj drugih visokih zvaničnika iz takozvane grupe „Generacija 40“ koji podržavaju prvu damu uhapšen. Među njima su politički komesar Zanu-Pf Sejvior Kasukuvere, ministar za obrazovanje DŽonatan Mojo i ministar finansija Ignacijus Čombo.

Jedan od opozicionih lidera Tendai Biti kazao je da želi da vidi što pre tranzicionu vlast. „Vrlo je važno da se vratimo demokratiji. Urgentno je da se vratimo legitimitetu ali potreban nam je tranzicioni period i nadam se da dijalog može biti otvoren između vojske i naroda ove zemlje“, rekao je Biti.

Biti je jedan od onih koji pozivaju na intervenciju regionalnih tela kao što je Južnoafrička zajednica za razvoj koja je juče održala hitan sastanak u Gaboronu, u Bocvani. Takođe je istakao da bi ključni regionalni blok Afrička unija mogao da igra važnu ulogu.

"Britanija ne želi novog tiranina"

Boris DŽonson, britanski ministar spoljnih poslova, rekao juče u parlamentu da Britanija želi da vidi „slobodne i poštene izbore“ u Zimbabveu, bivšoj britanskoj koloniji. „Niko ne želi da vidi tranziciju vlasti sa jednog tiranina na narednog“, istakao je DŽonson, prenosi Gardijan.