Foto: FoNet AP

Rukovodstvo MUP RS se, kako su preneli banjalučki mediji, zahvalilo Delegaciji EU na interesovanju u vezi s jučerašnjim dešavanjima u Banjaluci, ali je navelo da je „trebalo prvo da se informišu pa onda da iznose bilo kakve stavove u javnost“.

Delegacija EU juče je saopštila da budno prati razvoj situacije u Banjaluci i pozvala sve da ostanu mirni i da se uzdrže od nasilja.

Ističući zabrinutost povodom situacije u Banjaluci, Delegacija EU je od MUP-a Republike Srpske tražila „hitno objašnjenje hapšenja različitih osoba povezanih sa pokretom ‘Pravda za Davida'“.

U odgovoru iz MUP-a RS upućenom šefu Delegacije EU Lars-Gunar Vigemarku navedeno je da je policija uhapsila Davora Dragičevića zbog „dokumentovanja krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti, jer mu se u više navrata pokušao uručiti poziv za saslušanje koji je on odbio“.

„Nakon pritvaranja, Davor Dragičević je na lični zahtev upućen na lekarski pregled u Univerzitetski-klinički centar u Banjaluci, gde su nadležni lekari konstatovali da nema svežih traumatskih povreda što je i navedeno u lekarskom nalazu“, navodi se u saopštenju MUP RS.

Dodaje se da je nekoliko osoba privedeno u Policijsku upravu Banjaluka „s ciljem dokumentovanja krivičnih dela, jer su počinili prekršaje po zakonu o javnom redu i miru“.

MUP je naveo da su pripadnici policije delovali na osnovu naloga Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka i da je tokom jučerašnjih nemira u Banjaluci povredjen jedan policajac.

U odgovoru je navedeno da policija nije privela novinara BHRT Vladimira Šuška, kako su to objavili pojedini mediji, niti je bilo namere da se ugrozi novinarsko pravo na izveštavanje.

Foto: Snezana Mitrovic @Snejkicaa /Twitter

U jučerašnjim sukobima policije i građana u Banjaluci, posle hapšenja Davora Dragičevića, oca ubijenog mladića Davida Dragičevića, privedena je i Davidova majka Suzana, predsednik opozicione Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović, poslanik PDP u parlamentu RS Draško Stanivuković, bivši poslanik Adam Šukalo, nekoliko članova grupe „Pravda za Davida“, novinar Ivan Begić, kao i par mladića koji su zadobili teže telesne povrede.

Da podsetimo, Davor Dragičević je jutros pušten na slobodu nakon saslušanja u Tužilaštvu. Tužilac je utvrdio da nema osnova za pritvor.

„Ja sam na Trgu u 18 časova i ne pada mi napamet da dete prepustim zločincima i ubicama. Moj David će dobiti pravdu, Dženan će dobiti pravdu. Ne mogu mi ništa“, rekao je on nakon izlaska.

Inače, Dragičević je predat Tužilaštvu u Banjaluci jutros oko 8 sati, nešto pre isteka roka od 24 sata.

Povodom situacije u Banjaluci, oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović koji je rekao da su netačne tvrdnje da su pripadnici MUP-a Srbije bili prisutni na protestu.

Takođe, ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske zahvalilo je Delegaciji Evropske unije na interesovanju za slučaj Davora Dragičevića i poručilo da je trebalo prvo da se informišu, pa onda da javno iznose stavove.