Muratov prodaje Nobelovu medalju da bi pomogao deci izbegloj iz Ukrajine 1EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Dobitnik Nobelove nagrade za mir i urednik ruskog nezavisnog lista Novaja gazeta Dmitri Muratov je dao svoju medalju na aukciju, pri čemu će svi prihodi otići na pomoć deci koja su raseljena zbog rata u Ukrajini.

Muratov je bio na čelu jednog od poslednjih nezavisnih medija kritički orijentisanih prema Vladi Vladimira Putina, pošto su ostali bili ili ugašeni, ili su im blokirani sajtovi nakon invazije na Ukrajinu. List je u martu saopštio da prestaje s radom tokom rata nakon što je izveštavanje o konfliktu koje nije na liniji Vlade proglašeno krivičnim delom.

Muratovu je dodeljena Nobelova nagrada za mir u oktobru prošle godine. Kasnije je saopštio da će novac od nagrade, odnosno 500.000 dolara, donirati u humanitarne svrhe „da bi deci izbeglicama dao šansu za budućnost“.

Njegova zlatna Nobelova medalja od 23 karata je otišla danas, na Svetski dan izbeglica, na prodaju u Njujorku. Svi prihodi će otići u Unicef da bi se pomoglo deci koja su izbegla iz Ukrajine.

Muratov je rekao da početak ovakvog okupljanja mora da bude primer koji treba slediti, te da „ljudi daju na aukciju vredne predmete da bi pomogli Ukrajincima“.

On je u intervjuu prošlog meseca rekao da je prodaja „čin solidarnosti“, pošto je zbog ruske invazije raseljeno 14 miliona Ukrajinaca, što je nazvao „tragedijom“.

„Ako pogledamo koliko ima izbeglica, mi u osnovi imamo Treći svetki rat, ne lokalni sukob“, rekao je. „To je greška i moramo da je ispravimo.“

Novaja gazeta je osnovana 1993. nakon raspada SSSR-a. List se bavio istragama u vezi s korupcijom u i izvan Rusije, kao i ratovima u Čečeniji, Muratov je nagradu posvetio sećanju na šestoro novinara njegovog lista koji su ubijeni dok su radili svoj posao.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari