Muškarac i žena s Kosova planirali teroristički napad u Italiji 1Rim Foto: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

Italijanska policija uhapsila je muškarca i ženu, poreklom s Kosova, nakon što su optuženi da su planirali teroristički napad u ime ISIS.

Porodica kosovskog porekla krenula je putem džihadističke propagande na internetu i obučena je da izvodi terorističke napade, objavili su prištinski mediji, prenosi Kosovo-onlajn.

Kako prenose italijanski mediji, oni su planirali napad eksplozivnim napravama u Italiji, a tamošnje pravosuđe ih istražuje zbog saradnje u cilju terorizma ili rušenja demokratskog poretka, regrutovanja i obuke u terorističke svrhe, uključujući i međunarodne.

Muškarac i žena privedeni su 15. juna po nalogu tužilaštva u Trentu, a sud je izrekao meru bezbednosti „kućni pritvor“ 18. juna.

Odluka o bezbednosnoj meri, prema rečima karabinjera, određena je potrebom da italijanski pravosudni organi garantuju deradikalizaciju dvoje osumnjičenih i njihove porodice.

Prema istražiteljima, oni bi nakon terorističkog napada u Italiji pobegli u Afriku, gde bi se pridružili terorističkoj organizaciji „Islamska država“ – ISIS.

Tokom akcije oduzeta je računarska oprema i hemijski proizvodi, materijal za izradu eksplozivnih naprava, koji su odvedeni na tehnički uviđaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.