Foto: FoNet/AP

Preduslovi da musliman bude kancelar bili bi da taj kandidat bude dobar političar i da zastupa vrednosti CDU, stranke na čijem je čelu prošle godine Anegret Kramp-Karenbauer nasledila kancelarku Angelu Merkel.

CDU nije verska zajednica po čemu se razlikuje od Rimokatoličke crkve, rekao je Brinkhaus. On već sada u stranci vidi karijerne mogućnosti za nehrišćane, prenose nemački mediji. „U nekim regionima samo manji deo stanovništva pripada nekoj crkvi. Zato su i muslimani koji dele naše vrednosti – ljudsko dostojanstvo, individualnu autonomiju, solidarnost – i koji poštuju ustav od srca pozvani da se pridruže CDU“, istakao je Brinkhaus.

Evangelistička, kao i Rimokatolička crkva u Nemačkoj u poslednje vreme gubi puno sledbenika – piše Velt. Pre dve godine izgubile su 660.000 vernika, a 2016. „samo“ 530.000. Pa ipak, 54 odsto stanovništva Nemačke pripada dvema najvećim crkvama. „Posebno na istoku Nemačke jedva da ima pripadnika crkvi. Jedna studija je nedavno pokazala da strah od islamizacije zadržava dosta starijih ljudi u crkvi“, navodi Velt.

Povezani tekstovi