uzbekistan vojniciFoto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Muslimanski klerici i državni zvaničnici u Uzbekistanu upozorili su građane ove zemlje da se ne pridružuju ruskom ratu u Ukrajini.

“Pripadnici nekih ‘terorističkih organizacija’ pokušavali su da regrutuju muslimane da se bore u sukobu u Ukrajini pod izgovorom ‘džihada’ ili svetog rata”, saopštio je Muslimanski odbor u Uzbekistanu, prenosi Gardijan.

Kako se dodaje u saopštenju, nije dopušteno da muslimani učestvuju u bilo kakvoj vojnoj akciji osim u odbrani svoje domovine.

Ovo saopštenje vrhovnih religijskih vlasti u Uzbekistanu objavljeno je pošto je Rusija ponudila ubrzano dobijanje državljanstva onim strancima koji pristanu da se pridruže ruskoj vojsci.

Uzbekistansko državno tužilaštvo takođe je upozorilo građane da se ne pridružuju stranim vojskama, upozorivši da će oni koji se budu borili u vojnim konfliktima u inostranstvu biti suočeni sa krivičnim progonom po uzbekistanskom zakonu.

Ranije ovog meseca na društvenim mrežama je cirkulisao video snimak koji prikazuje dva Uzbekistanca zarobljena u borbama između ukrajinskih i ruskih snaga.

Kada su privedeni, oni su rekli da ih je regrutovala Moskva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.