Na ljubavni sastanak sa značkom 1Foto: EPA-EFE/ ETIENNE LAURENT

Slobodni Australijanci koji tragaju za druženjem ili traže ljubav uskoro će na specifičan način biti izdvojeni iz konkurencije ukoliko su vakcinisani protiv kovid19.

Mobilna društvena aplikacija za upoznavanje Bumble predstaviće ovih dana novu funkciju koja omogućava korisnicima u Australiji i na Novom Zelandu da dodaju „značku vakcinacije“ na svoj profil ukoliko su vakcinisani protiv kovid19, prenosi Gardijan. Konkurentski Tinder kaže da se raduje što će „vakcinalne značke uskoro biti dostupne“ i u Australiji.

Predstavnik kompanije Bumble kaže da neće proveravati status vakcinacije onih koji traže značku, što znači da će se sistem oslanjati na iskrenost korisnika. Navode i da su se odlučili da pokrenu ovu funkciju nakon što je nedavno istraživanje otkrilo „porast broja korisnika (za 45 odsto) kojima je u potrazi za potencijalnim ljubavnim parom bitno da li su vakcinisani ili ne.

Slične aplikacije za upoznavanje i izvan Australije podstiču korisnike da istaknu svoj vakcinalni status. Bela kuća je nedavno podržala Tinder, Hinge i OKCupid koji korisnicima koji postave svoj status vakcinacije poklanjaju premium funkcije koje im povećavaju šansu da ih primete potencijalni partneri.

Prošlog meseca britansko ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite pokrenulo je sličnu inicijativu udružujući se sa aplikacijama kako bi korisnicima ponudili niz pogodnosti ako svom profilu dodaju status vakcinacije. Obe šeme imaju za cilj promociju vakcinacije kod mladih.

Trenutno je samo 11 odsto Australijanaca potpuno vakcinisano protiv kovid19.

Krajem juna, svim Australijancima mlađim od 40 godina premijer Skot Morison poručio je da mogu dobiti vakcinu AstraZeneca kod lekara opšte prakse. Ipak, savet australijske grupe za imunizaciju jeste da je Fajzer bolja opcija za mlađe od 60 godina ali da su količine ove vakcine ograničene.

Australijski sajt RSVP za nalaženje partnera kaže da su značke o vakcinama nešto o čemu je kompanija razmišljala, ali sačekaće da se vakciniše veći broj Australijanaca pre nego što tu funkciju uvrste.

„Dodavanje vakcinalnih znački moglo bi da učini da se korisnici osećaju prijatno kad se sastaju sa nekim u stvarnom životu“, kaže Rosali Džilet, istraživačica sa Univerziteta Kvinslend, koja je istraživala sigurnost korisnika na aplikacijama za pronalazak partnera. „Kako aplikacije za druženje često podstiču lične interakcije, korisnici bi se mogli osećati sigurnije u stvarnom susretu sa ljudima koji kažu da su vakcinisani protiv kovid19“, kaže Džilet.

Džoan Orlando, autorka knjige „Life Mode On“, o navigaciji u digitalnom svetu, slaže se da su značke za vakcinaciju „definitivno plus“ kada je u pitanju epidemiološka sigurnost. Značke za vakcinaciju pružaju vam malo bolji uvid u profil osobe“, kaže ona. „Daje vam predstavu o tome kako razmišljaju o doprinosu društvu, koliko su odgovorni. To je samo još jedan element koji će vam pomoći da razmislite da li je ova osoba za vas ili ne“.

To znači da bi značke mogle pomoći socijalno svesnim samcima da izbegnu sastanak sa antivakserima, dodaje ona. „Što se tiče upoznavanja preko Interneta,  ograničena je količina informacija, tako da ovakve stvari zaista mogu nekome pomoći. To samo dodaje još jednu dimenziju koju obično ne dobijamo na profilima aplikacija za upoznavanje“, ističe Orlando.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.