Na protestu u centru Ljubljane oko osam hiljada ljudi, ministar krivi opoziciju 1Foto:BETAPHOTO/STA/Tamino Petelinsek/DS

Slovenačka policija saopštila je da se na sinoćnjem protestu u centru Ljubljane okupilo oko 8.000 ljudi, a ministar Aleš Hojs ocenio je da je reč o „reprizi“ nasilnih izgreda u glavnom gradu iz novembra prošle godine, kad su na njih pozivale i neke opozicione stranke levice.

Inače mirni povremeni protesti u Ljubljani protiv vlade Janeza Janše eskalirali su sinoć u nasilne, pa je policija u rasteravanju demonstranata upotrebila vodeni top i suzavac.

Neprijavljeni protest, kako prenosi Hina, oragnizovale su neke grupe preko društvenih mreža, izražavajući nezadovoljstvo zaoštravanjem protivepidemijskih vladinih mera koje su juče stupile na snagu.

Tim merama je predviđena obavezna kovid potvrda o vakcinaciji, preležanom kovidu-19 ili negativan test za većinu aktivnosti u Sloveniji, od korišćenja javnog prevoza, posla, ulaska u trgovinske centre, poštu, banku, do odlaska lekaru ako nije reč o hitnom slučaju.

Policija je u saopštenju navela da se u centru Ljubljane i oko zgrade parlamenta sinoć okupilo oko 8.000 ljudi i da su neki od njih bacali na policajce granitne kocke, staklene flaše i pirotehnička sredstva.

Pošto je masa odbila da se povuče, policija je bila prisiljena da interveniše risilnim sredstvima.

Ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs napisao je na Tviteru da se radilo o „reprizi“ nasilnih izgreda u glavnom gradu Slovenije u novembru prošle godine, kad su  na njih pozivale i neke opozicione stranke levice. Nasiljem i vandalizmom iskazuje se kako se levi fašizam izvodi u praksi, napisao je Hojs.

Premijer Janez Janša  je naveo da „vlada neće popuštati ni pred kakvim pritiscima“ u pogledu zaoštrenih protivepidemijskih mera.

„Ustrajaćemo na merama za zaštitu zdravlja i života ljudi. Ulično nasilje nikad nije vodilo do nečeg dobrog“, napisao je, dodavši da je policija postupila po zakonu i da tužilaštvo i sudstvo više ne bi smeli da tolerišu pretnje i nasilje već da pokreću postupke.

Profesor na katedri za novinarstvo Univerziteta u Ljubljani Marko Milosavljević izjavio je za N1 da su nerede na protestima protiv mera za suzbijanje kovida-19 u Ljubljani, izazvali ubačeni elementi.

Ocenio je i da haos koji se sinoć dogodio na ulicama glavnog grada Slovenije odgovara vladi Janeza Janše, kako bi se skrenula pažnja javnosti sa afera izvršne vlasti.

Prema njegovim rečima, neke od tih neugodnih stvarisu to što je Vrhovni sud odbio reviziju presude kojom je premijer Janša osuđen uslovno na tri meseca zatvora zbog toga što je napisao da su dve novinarke „stare ofucane prostitutke“, kao i to što je otkriveno da je predsednik Vlade bio gost na jahti jednog bogatog trgovca medicinskom i kompjuterskom opremom, koji je u poslovima sa državom „zaradio 100 ili 200 miliona evra“.

Janša je i sinoć na svom Tviter nalogu zatražio smenu uredništva Radio televizije Slovenije, jer je novinarka Petra Bezjak Cirman kritikovala reakciju policije, što je, prema oceni premijera, bio poziv na nasilje.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.