Nagorno Karabah: Smrtonosni sukobi izbili na osporavanoj teritoriji između Azerbejdžana i Jermenije 1Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Novi sukobi izbili su između azerbejdžanskih i jermenskih trupa, kako javljaju ruske novinske agencije, čime su nastavljena decenijama duga neprijateljstva povezana sa osporavanom terotorijom Nagorno Karabaha.

Azerbejdžan, koji je ponovo uspostavio potpunu kontrolu nad ovom terotorijom tokom šestonedeljnog konflikta 2020, je saopštio da ima žrtava među njegovim snagama.

Jermenija nije dala podatke o mogućim žrtvama, ali je navela da su se sukobi nastavili tokom noći.

Vlada u Jerevanu je saopštila da će se pozvati na sporazum o saradnji sa Rusijom i apelovati na Rusijom predvođen bezbednosni blok, Organizaciju ugovora o kolektivnoj bezbednosti, kao i na Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, javlja Interfaks.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan je pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina, francuskog predsednika Emanuela Makrona i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena na razgovor o situaciji.

Blinken je pozvao na hitno okončanje neprijateljstava za koja se sukobljene strane međusobno optužuju.

“Nekoliko pozicija, skloništa i utvrđenih baza azerbejdžanskih oružanih snaga bili su meta intenzivnog granatiranja iz oružja različitih kalibara, uključujući i minobacače, koje je sprovela jermenska vojska”, navodi se u saopštenju azerbejdžanskog ministarstva odbrane.

“Kao rezultat toga, došlo je do gubitaka u vojnom osoblju i štete na vojnoj infrastrukturi”, dodaje se u saopštenju.

Azerbejdžanski zvaničnici tvrde da su jermenske snage bile umešane u obaveštajne aktivnosti na azerbejdžanskoj granici, kao i da su premestile naoružanje u to područje i u ponedeljak uveče počele sa bombardovanjem.

Kako se navodi, mete su bile “strogo lokalne po prirodi i uključivale samo vojne objekte”.

“Intenzivni sukobi se nastavljaju, a počeli su kao rezultat opsežne provokacije sa azerbejdžanske strane. Jermenske oružane snage su pokrenule proporcionalan odgovor”, navodi se u saopštenju jermenskog ministarstva odbrane.

Sukobi su prvi put izbili krajem 1980-tih kada su obe strane bile pod sovjetskom upravom a jermenske snage su tada osvojile delove teritorije u blizini Nagorno Karabaha, koji je već dugo međunarodno priznat kao terotorija Azerbejdžana, ali sa većinski jermenskom populacijom.

Azerbejdžan je povratio te teritorije u borbama 2020, koje su okončane primirjem u kojem je posredovala Rusija, nakon čega su se hiljade stanovnika vratile u svoje domove iz kojih su pobegli zbog sukoba.

Lideri dve zemlje su se od tada sastajali nekoliko puta u pokušaju dolaska do sporazuma čiji je cilj da se ustanovi trajan mir.

Najmanje 49 jermenskih vojnika poginulo

Najmanje 49 jermenskih vojnika poginulo je u sukobima na granici sa Azerbejdžanom, izjavio je danas jermenski premijer Nikol Pašinjan.

„Trenutno imamo 49 poginulih (vojnika) i to nažalost nije konačan broj“, rekao je Pašinjan tokom govora u parlamentu u Jerevanu.

Agencija Interfaks je javila da su azerbejdžanske snage napale na oko pet, šest mesta.

Pašinjan je razgovarao danas sa predsednicima Rusije i Francuske Vladimirom Putinom i Emanuelom Makronom i američkim ministrom spoljnih poslova Entonijem Blinkenom, i zamolio ih da reaguju na „agresiju Azerbejdžana“.

Sukobi jermenskih i azerbejdžanskih snaga izbili su u Nagorno-Karabahu, formalno teritoriji Azerbejdžana čiji je veći deo pod kontrolom etničkih Jermena, podržanih od vlade u Jerevanu.

Jermenija je sa Azerbejdžanom u novembru 2020. sklopila mirovni sporazum uz posredstvo Rusije, posle poraza jermenskih snaga u šestonedeljnom ratu oko Nagorno-Karabaha, u kojem je poginulo više od 6.500 ljudi.

Jermenija je tim sporazumom izgubila kontrolu nad delom Nagorno-Karabaha i okolnim oblastima u Azerbejdžanu posle više od 25 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari