Foto: EPA-EFE RODRIGO SURA

Iako zvanični rezultati još nisu objavljeni, prema prvim podacima je Bukele, bivši gradonačelnik glavnog grada San Salvadora, osvojio oko 53 odsto glasova, u odnosu na 32 odsto, koliko ima njegov najveći rival, konzervativac Karlos Kaleja.

Drugog kruga izbora najverovatnije neće ni biti s obzirom da je Bukeleu trebalo da osvoji preko 50 odsto glasova u prvom krugu. On se zakleo da će stati na put korupciji i krenuti u brobu protiv zločinačkih bandi koje su odgovorne za to što je stopa ubistava u zemlji među najvišima u svetu.

Politikom u El Salvadoru su tokom protekle tri decenije dominirale dve glavne stranke – levičarska FMLN koja je do sada bila na vlasti i konzervativna Arena. „Danas smo pobedili u prvom krugu izbora i upisali se u istoriju. Preokrenuli smo stranu moći“, rekao je Bukele, koji predstavlja stranku Gana (Nacionalni savez), tokom postizbornog govora pred svojim pristalicama. NJegovu pobedu su priznali i Kaleja i kandidat FMLN Hugo Martinez. „Priznajemo rezultate ovih izbora. Zvaćemo izabranog predsednika da mu poželimo sreću u suočavanju sa izazovima u našoj zemlji“, rekao je Kaleja. Martinez je na trećem mestu po broju glasova sa nešto preko 14 odsto.

Izborna komisija je najavila da će zvanični rezultati biti objavljeni u roku od dva dana. Prethodno je izborni sud pokrenuo istragu o tome da li je Bukele prekršio zakon i narušio predizbornu tišinu time što je u nedelju, tokom jednog intervjua koji se prenosio uživo preko Fejsbuka, zatražio od ljudi da glasaju za njega. Mediji navode da Bukelea očekuju brojni izazovi tokom mandata, uključujući slabu ekonomiju i veliko siromaštvo. On je najavio da mu je cilj da poveća ulaganja u obrazovanje i da uspostavi antikorupcionu komisiju uz podršku Ujedinjenih nacija. Da bi sproveo svoju planiranu politiku, Bukele će morati da uđe u savez sa desničarskim strankama koje dominiraju u Kongresu.

Povezani tekstovi