Najnovije oružje koje Ukrajina bude dobila od SAD izazvaće paniku u ruskim redovima: Američki general o ukrajinsko-ruskom ratu 1Foto: Wikipedia

Penzionisani američki general-potpukovnik Ben Hodžis rekao je u sredu da bi oružje koje će Sjedinjene Države navodno uskoro obezbediti Ukrajini trebalo da izazove paniku u ruskim vojnim redovima.

Politiko je izvestio da će administracija predsednika Džozefa Bajdena ove nedelje objaviti novi paket naoružanja za snage ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

U paketu će navodno biti nepoznata količina Strajkera – vrste vojnog vozila koje može biti opremljeno mitraljezima ili bacačima granata – i bombi malog prečnika lansiranih sa zemlje, takođe poznatih kao GLSDB.

Iako je ideja da SAD pošalju Strajkere u Ukrajinu ranije privukla pažnju medija, Hodžis je u sredu pisao na Tviteru o potencijalnom uticaju GLSDB-a na rat.

„GLSDB (bombe malog prečnika) smanjiće utočište za Ruse“, napisao je na Tviteru Hodžis, koji je ranije služio kao komandant vojske Sjedinjenih Država u Evropi.

Dodao je: „Život će početi da postaje veoma neprijatan za rusku mornaricu, vazduhoplovstvo i rukovaoce municijom na Krimu, duž ‘kopnenog mosta‘…i nadamo se uskoro ekipama za popravku na Kerčkom mostu, prenosi Njuzvik.

Rojters je prvi put izvestio krajem novembra da Pentagon razmišlja o odluci da Ukrajini pošalje bombe malog prečnika.

Novinari su opisali da su bombe jeftine i da se mogu postaviti na rakete dostupne ukrajinskom arsenalu.

GLSDB bi dozvolio trupama Zelenskog „da napadaju daleko iza ruskih linija dok se Zapad bori da zadovolji potražnju za dodatnim oružjem“, napisao je Rojters.

SAAB je razvio GLSDB u partnerstvu sa Boingom. Na svom veb sajtu, SAAB opisuje GLSDB vođen GPS-om kao veoma efikasan sa sposobnošću da se uključi iz bilo kog ugla i upotrebljiv u svim vremenskim uslovima.

Iako će novi paket američkog oružja Ukrajini navodno obezbediti više municije i oklopa, ne očekuje se da će uključivati tenkove.

Zelenski i drugi ukrajinski zvaničnici su više puta tražili tenkove, ali Pentagon je izjavio da veruje da je Ukrajini dato dovoljno tenkova iz drugih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.