Foto: EPA / VASSIL DONEV

Tokom prošle godine, u EU je zabeleženo više smrtnih slučajeva nego rođenja dece, odnosno 5,3 miliona umrlih i 5,1 milion rođenih, što znači da se u zemljama članicama beleži negativan prirodni priraštaj.

Pozitivan porast stanovništa, međutim, zabeležen je zbog priliva migracija. Sa skoro 83 miliona stanovnika, što je više od 16 odsto populacije čitave Unije, Nemačke je najmnogoljudnija zemlja članica, za kojom slede Francuska sa 67,2 miliona, Velika Britanija sa 66,2 miliona, Italija 30,5 miliona, Španija 46,7 miliona pa Poljska 38 miliona.

Od ostalih članica, devet njih imaju učešće između 1,5 i četiri odsto u populaciji Unije, a 13 učešće od manje od 1,5 odsto.

Broj stanovnika za godinu dana porastao je u 19 država EU, a opao je u devet, pokazuju podaci Eurostata. Najveći “skok” beleži se na Malti – 32,9 na hiljadu stanovnika, potom u Luksemburgu 19, Švedskoj 12,4, Irskoj 11,2 i na Kipru 11 na hiljadu stanovnika.

S druge strane, najveći procenat smanjenja broja stanovnika bio je u Litvaniji, Hrvatskoj, Letoniji, Bugarskoj i Rumuniji.

Tokom prošle godine u EU rođene je 5,1 milion beba što je skoro 900.000 manje nego prethodne godine. Najveći procenat rođenih bio je u Irskoj, a najniži u Italiji. Iza Irske slede Švedska, Velika Britanija i Francuskoj, dok je najmanji broj posle Italije u Grčkoj, Portugaliji, Španiji, Hrvatskoj i Bugarskoj.

Nasuprot tome, registrovano je 5,3 miliona smrtnih slučajeva – 134.200 više nego prethodne godine. Irska, Kipar i Luksemburg imali su najmanji broj umrlih po glavi stanovnika, dok je najviše bilo u Bugarskoj, Letoniji, Litvaniji, Mađarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj.