Napad na novinare Radija Slobodna Evropa u Tadžikistanu 1Foto: Pixabay/Engin Akyurt

Dva novinara Tadžikistanskog servisa Radija Slobodna Evropa (RSE, Radio Ozodi) napali su 17. maja nepoznati napadači nakon što su intervjuisali aktivistkinju koju vlasti optužuju za organizovanje protestnog marša u nemirnoj tadžikistanskoj regiji Gorno-Badakšan (GBAO).

Kako javlja RSE, vozilo novinara blokirao je drugi automobil u glavnom gradu Tadžikistana, Dušanbeu, a nekoliko muškaraca u civilu je izašlo iz automobila, nateralo novinare Muloradžaba Jusufija i Barota Jusufija da izađu iz vozila nakon čega su ih fizički napali.

Muškarci su nekoliko puta udarili Muloradžaba Jusufija po telu i glavi i zaplenili novinarima opremu i lične telefone. Otprilike 30 minuta kasnije dva druga novinara, Anušervon Orifov i Nasim Isamov iz Current Time-a, projekta RSE i Glasa Amerike (VOA), napadnuta su na isti način, očito od istih napadača.

Napadi su se dogodili nakon što su novinari radili odvojene intervjue s poznatom aktivistkinjom za građanska prava Ulfatkonum Mamatšoevom, koju su tadžikistanske vlasti optužile za organizuje proteste 16. maja u nestabilnoj regiji GBAO.

Mamatšoeva odbacuje optužbu.

Predsednik i izvršni direktor RSE Jamie Fly osudio je napade u saopštenju, rekavši da je RSE više puta pozivao tadžikistanske vlasti da zaustave vladinu kampanju pritiska na slobodne medije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.