NATOFoto: EPA/MAURIZIO GAMBARINI

NATO je uoči i tokom ruske invazije na Ukrajinu, pojačao svoje snage na istoku i jugoistoku Evrope dok su SAD uputile dodatnih 15.000 vojnika, pa je broj njihovog ljudstva na starom kontinentu prešao 100.000.

„Istočne granice od Balkana do Baltika u zajedničkim misijama čuva oko 7.600 vojnika NATO zemalja sa tenkovima, borbenim vozilima pješadije, helikopterima, borbenim avionima, artiljerijom i brodovima. Taj broj nije konačan jer je Pentagon 7. marta odlučio da uputi još 500 vojnika na različite dužnosti u Grčku, Poljsku, Rumuniju i Njemačku i dodatnih 400 vojnika u Litvaniju“, piše portal Balkanska bezbednosna mreža.

Četiri misije pojačanog isturenog prisustva (eFP) NATO u Letoniji, Estoniji, Litvaniji i Poljskoj sada broje više od 6.800 vojnika, prenosi Radio-televizija Crne Gore.

Ove cifre se povećavati jer se očekuje razmeštanje NATO snaga u Slovačkoj, Mađarskoj i Bugarskoj.

„Na stalnom dežurstvu nalaze se lovačke snage NATO sa lovcima F-15, F-16, F-35, Tajfun i Miraž 2000 razmeštenih u zemljama duž celog istočnog krila u okviru pojačanog er polisinga. Aktivirane su i vazduhoplovne snage koje iz matičnih baza u zapadnoj Evropi uz dopunu goriva u vazduhu patroliraju duž istočnih granica“, dodaje se.

U tekstu se navodi da SAD dežuraju s avio-tankerima, bombarderima B-52 i B-1B, a Francuska sa borbenim avionima Rafal i avio-tankerima.

Portal piše da se u Letoniji nalazi oko 2.500 NATO vojnika, u Estoniji 2.250, Litvaniji 1.500, dok se u Poljskoj nalazi nešto više od 10.000 savezničkih vojnika.

U Slovačkoj je raspoređeno 1.200 ljudi sa nemačko-holandskom PVO jedinicom Patriot, dok je u Nemačku iz SAD prebačeno oko 7.000 vojnika iz Treće oklopne divizije američke vojske, opremljenih tenkovima Abrams, oklopnim vozilima Bredli i artiljerijom.

U Nemačku je takođe raspoređeno dodatnih osam stelt borbenih aviona F-35.

U Rumuniji se sada nalazi oko 2.000 savezničkih vojnika, dok je u Bugarsku stiglo odjeljenje od četiri borbona Jurofajter sa 130 ljudi, a očekuje se da će biti raspoređena i četa američkih pešadijskih snaga Strajker.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.