Nekoliko ruskih medija hakovano, drugi blokirani zbog izveštavanja o ratu u Ukrajini 1Foto: Pixabay / TheDigitalArtist

Portali nekoliko ruskih medija danas su hakovani i na njihove naslovne strane je postavljena poruka kojom se osuđuje invazija Rusije na Ukrajinu, dok su druge blokirale ruske vlasti zbog izveštavanja o tom ratu.

Hakerskim napadom su pogođeni državna novinska agencija TASS, prorežimski list Izvestija i brojni drugi mediji, a poruku su potpisali grupa hakera Anonimus i „ravnodušni novinari u Rusiji“.

„Poštovani građani, pozivamo vas da zaustavite ovo ludilo, ne šaljite sinove i muževe da umru. Za nekoliko godina živećemo kao u Severnoj Koreji. Šta je od toga za nas? Da (predsednik Vladimir) Putin uđe u udžbenike istorije? To nije naš rat, hajde da ga zaustavimo“, pisalo je u poruci na hakovanim sajtovima.

Pristup većini hakovanih sajtova obnovljen je u roku od sat vremena od napada. Agencija TASS je saopštila da su u poruci hakera bile „informacije koje nemaju nikakve veze sa stvarnošću“.

Rusko regulatorno telo za medije Roskomnadzor blokiralo je danas nekoliko ruskih i ukrajinskih medija zbog njihovog izveštavanja o invaziji na Ukrajinu.

Ruski časopis Nju tajms, koji je otvoreno kritikovao Kremlj, blokiran je zbog iznošenja detalja o ruskim vojnim žrtvama u Ukrajini koje rusko ministarstvo odbrane nije obelodanilo.

Zbog invazije na Ukrajinu, od četvrtka se širom Rusije održavaju protesti, a oko milion ljudi je potpisalo onlajn peticiju tražeći prekid rata.

Vlast masovno hapsi demonstrante, a ograničila je i pristup društvenim mrežama i zapretila zatvaranjem nezavisnih informativnih portala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari