Nemačka i ekologija: Polovina električne energije dolazi iz obnovljivih izvora 1Foto: Pixabay/winterseitler

Gotovo polovina električne energije u Nemačkoj je u prvoj polovini 2022. došla iz obnovljivih izvora. Nemačka vlada dala je novi zamah u izgradnji kapaciteta za korišćenje energije vetra, Sunca, vode i biomase.

Puno vetra i sunčanih dana uticalo je na značajno povećanje udela ekološki proizvedene električne energije u prvoj polovini godine. Od januara do juna obnovljivi izvori energije pokrivali su 49 posto proizvodnje električne energije u Nemačkoj.

U odnosu na prethodnu godinu, to je povećanje od šest posto. Za to je uglavnom zaslužan jak vetar i mnogo sunačnih dana u proleće.

Vetroturbine odnosno vetroparkovi, raspoređeni na kopnu, imali su udeo od 21 posto njemačke proizvodnje električne energije, u poređenju sa 17 posto u istom razdoblju prethodne godine.

Dvanaest posto električne energije proizvedeno je solarnim modulima, dok je godinu dana ranije ta brojka iznosila deset posto. Strukovno udruženje još nije dalo nikakve informacije o tačnom udelu uglja, gasa i nuklearne energije.

Nemci su u prvom polugodištu ukupno potrošili manje struje.

Potrošnja električne energije pala je za dve milijarde kilovat sati na, kako se procenjuje, 281 milijardu. Sunce, vetar i drugi obnovljivi izvori energije proizveli su 139 milijardi kilovat sati, dok su konvencionalni izvori energije generisali 159 milijardi kilovat sati. Razlika između ukupno proizvedenih 298 milijardi i potrošenih 281 milijardu kilovat sati – izvezena je u inostranstvo.

Ekspanzija obnovljivih izvora energije

Kerstin Andreae pozvala je na brzu izgradnju obnovljivih izvora energije:

„To je ključ za zeleno snabedevanje električnom energijom i grejanje, za industriju koja se bazira na vodoniku i za klimatski neutralnu automobilsku industriju.“

Postoji hitna potreba za delovanjem, posebno u slučaju energije vetra na nemačkom kopnu. Izgradnja vetroelektrana je poslednjih godina bila u zastoju. Predstavnici industrije kažu da su razlozi za to predugi procesi planiranja i odobravanja gradnje vetroturbina i vetroparkova. A hidroelektrane daju samo malu količinu električne energije.

Nemačka vlada želi ofanzivu u proizvodnji zelene energije

Prema medijskim izveštajima, klubovi poslanika vladajućih stranaka sinoć su u Bundestagu postigli dogovor o masivnoj izgradnji obnovljivih izvora energije.

Novinska agencija dpa javlja da se raznim zakonima namerava stvoriti osnova za dugoročno i klimatski neutralno snabdevanje električnom energijom.

„Sporazum će sada osigurati da EEG – zelena naknada za struju – koja je 1. jula svedena na nulu, bude trajno ukinuta“, rekao je potpredsednik parlamentarne grupe FDP Lukas Keler i dodao: „Finansiranje obnovljivih izvora energije putem računa za struju je prošlost.“

Osim toga, odlučeno je da će svaka nemačka pokrajina morati da stavi na raspolaganje oko dva posto svojih zemljišnih poseda za vetroelektrane. Keler je naglasio da svaka pokrajina može sama da odluči kako će postići taj cilj a propisivanje minimalne udaljenosti vetroturbina od stambenih zgrada i dalje ostaje na snazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.