Foto: EPA/CARSTEN KOALL

Portparol Vlade Štefen Zajbert ponovio je juče da je Nemačka bila odgovorna za „neshvatljive zločine“ u Drugom svetskom ratu. Zbog tih zločina su Poljskoj već isplaćene značajne reparacije i Nemačka je nastavila da plaća zbog nedela nacionalsocijalista, dodao je Zajbert.

Međutim, podsetio je portparol, Poljska se još 1953. odrekla daljih zahteva, što je više puta, prema njegovim rečima, i ponovila. „Savezna vlada nema razloga da dovodi u pitanje dejstvo akta o reparacijama iz 1953. u skladu sa međunarodnim pravom“, rekao je Zajbert i dodao da je, što se tiče nemačke vlade, pitanje reparacija prema Poljskoj završeno u pravnom i političkom smislu.

Sadašnja poljska vlada, međutim, osporava validnost odluke od pre 64 godine tvrdeći da je Varšava tada postupala pod pritiskom Sovjetskog Saveza, navodi DPA. Poljska konzervativna premijerka Beata Šidlo potvrdila je da Varšava i dalje računa sa reparacijama. „Uverena sam da je Poljska ostaje pri zahtevima za obeštećenje i da država ima pravo da ih traži“, rekla je Beata Šidlo u četvrtak uveče u jednom radio intervjuu.

Zvaničan stav poljske vlade biće dat pošto pitanje ratnih reparacija razmotri parlament. Ranije je ministar unutrašnjih poslova Poljske Marijuš Blaščak izneo procenu da bi zahtev za naknadu materijalnih gubitaka Nemačkoj mogao da iznosi bilion dolara, odnosno oko 840 milijardi evra.

U vezi sa zahtevima za obeštećenjem oglasila se i katolička crkva u Poljskoj apelujući da se odnosi između dve zemlje odvijaju u miroljubivom duhu. Više od četvrtine veka reč „pomirenje“ obeležavala je nemačko-poljske odnose, naglasio je juče varšavski kardinal Kažimjež Nič u zajedničkom saopštenju sa još četiri biskupa. To je „velika vrednost“, navedeno je u saopštenju.

„Svesni smo, međutim, da ona može biti izgubljena nepromišljenim odlukama i oštrom retorikom“, poručili su biskupi. Oni su takođe podsetili da je pomirenje u društvu „patriotska obaveza“. U tu svrhu „preterane političke emocije“ treba umiriti i produbiti „prekograničnu saradnju koja je za Poljsku od suštinske važnosti“, navedeno je u saopštenju.

DPA podseća da je Jaroslav Kačinjski, šef vladajuće desno nacionalne partije Pravo i Pravda (PiS), pokrenuo debatu o ratnim reparacijama. On je Berlin optužio da izmiče svojoj odgovornosti za Drugi svetski rat. Poljski zahtevi Nemačkoj koincidiraju sa sporom Varšave i Evropske komisije u vezi sa reformom pravosuđa u Poljskoj koja, smatra Brisel, narušava vladavinu prava. Taj spor mogao bi se završiti nametanjem visokih globa Poljskoj.