Nemačka opozicija vrši pritisak na vladu da produži rad nuklearki 1Foto: Pixabay JamesQube

Nemačka opozicija, ali i evropski partneri Berlina, pojačavaju pritisak na vladu da zbog nestašice gasa produži rad preostale tri nuklearne elektrane i da vrati u pogon one koje su nedavno obustavile rad, prenose danas nemački mediji.

„Od nemačke vlade se traži da produži rad nuklearnih elektrana, i to traži ne samo opoziciona Demokršćanska unija CDU/CSU, nego i nekoliko partnera iz Evropske unije“, objavila je agencija DPA, pozivajući se na izvore u Evropskoj komisiji, prenosi Hina.

Istočne članice Evropske unije, poput Mađarske, Rumunije i Slovačke, ali i susedna Francuska, od nemačke vlade traže da zbog kritične situacije sa gasom produži rad svojih nuklearnih elektrana. U Nemačkoj se sada 15 odsto električne energije dobija iz elektrana na gas.

„Ako Nemačka želi da uštedi gas neka produži rad svoje preostale tri nuklearne elektrane, ili još bolje, neka ponovo pusti u rad tri elektrane koje je isključila prošle godine“, rekao je slovački ministar ekonomije Rikard Sulik.

Prema njegovim informacijama, radom šest nemačkih nuklearnih elektrana uštedelo bi se 15 milijardi kubnih metara gasa, što je polovina količine koju EU želi da uštedi prema upravo postignutim dogovorom.

Slično se izjasnio i mađarski premijer Viktor Orban, koji je kritikovao Evropsku komisiju zato što odbija da prisili Nemačku da ponovo aktivira svoje ugašene nuklearne elektrane.

U Nemačkoj su u pogonu još tri nuklearne elektrane, koje bi prema postojećem zakonu, usvojenom za vreme Angele Merkel nakon katastrofe s nuklearkom u Fukušimi, trebalo da prestanu s radom najkasnije do kraja ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.