Nemačka uvodi "ministarstvo za usamljene" 1Foto: Pixabay/ Counselling

Nemačka razmišlja o uvođenju posebnog odseka unutar Ministarstva zdravlja, koji bi se brinuo o problemima usamljenih građana, prenosi Al Jazeera Balkans.

„Do sada se premalo pažnje posvećivalo bolestima koje uzrokuje usamljenost. Jedna nedavna studija pokazuje da usamljenost često uzrokuje psihičke bolesti poput depresija, anksioznosti, ali i bolesti krvotoka“, rekao je potparol socijalista Karl Lauterbah za dnevnik Welt am Sonntag.

On stoga traži da se, po uzoru na Veliku Britaniju, uvede posebna komisija pri Ministarstvu zdravlja koja bi se bavilo usamljenošću i štetama koje ta pojava nanosi društvu.

Ideju o posebnoj komisiji za usamljene podržao je i potparol demohrišćanske Unije CDU/CSU Markus Veinberg.

„Mora biti više mesta i programa koji bi usamljenim ljudima omogućili ponovno uključivanje u društveni život“, rekao je Veinberg.

Političarka Zelenih Maria Klein-Schmeink traži da se izradi studija troškova uvođenja dodatnih mera za borbu protiv šteta koje uzrokuje usamljenost.

„Polazim od toga da se svaka investicija u borbi protiv usamljenosti isplati“, kazala je Klein-Schmeink.

Welt am Sonntag piše da se broj stanovnika industrijski razvijenih zemalja povećava u toj meri da stručnjaci govore o „epidemiji usamljenosti“.