nemačka prirodni gasFoto: Beta/AP/Michael Sohn

Nemačka je danas završila izgradnju objekata za prvi od pet planiranih terminala za tečni prirodni gas (LNG), koji će biti korišćeni kao zamena za snabdevanje ruskim gasom.

Terminal u luci Vilhelmshafen na Severnom moru jedan je od prva dva čiju je izgradnju nemačka vlada najavila ubrzo pošto je Rusija napala Ukrajinu u februaru. Nemačka do sada nije imala terminale za tečni prirodni gas.

Nemačke vlasti žele da izgrade ukupno pet takvih terminala, u sklopu nastojanja da spreče energetsku krizu, koje uključuje i privremeno ponovno aktiviranje starih elektrana na naftu i ugalj i produžavanje rada poslednje tri nuklearne elektrane u zemlji do sredine aprila.

Nemačka je takođe napunila svoja skladišta gasa uoči zime, iako zvaničnici ističu da je i dalje neophodno da domaćinstva i kompanije štede gas.

Radovi na izgradnji terminala u Vilhelmshafenu počeli su u maju, a vlasti se nadaju da će početkom naredne godine početi da prima tankere napunjene tečnim prirodnim gasom.

Terminal će imati godišnji kapacitet od oko pet milijardi kubnih metara gasa, a nedeljno će primati oko 170.000 kubnih metara gasa.

Nemačka se trenutno snabdeva gasom iz ili preko Norveške, Holandije i Belgije.

Nemačka je nastojala da postane nezavisna od ruskog gasa znatno pre nego što je Rusija sredinom juna počela da smanjuje isporuku tog energenta kroz gasovod Severni tok 1, glavnu rutu snabdevanja. Rusija od kraja avgusta ne isporučuje gas Nemačkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.