Nemačke kompanije moraju da postave žene u upravne odbore 1Foto: EPA / FRANCK ROBICHON

Nemačke kompanije moraju odmah da postave više žena na rukovodeće pozicije ili će za godinu dana morati da ispune kvote o rodnoj ravnopravnosti.

Nemačka u velikoj meri zaostaje za evropskim kriterijumima o zastupljenosti žena u upravnim odborima.

Ministarka za porodična pitanja Katarina Barli dala je nemačkim preduzećima ultimatum da zaposle više žena u menadžmentu i zapretila da će uvesti obavezne rodne kvote ako to ne učine. „Dajem privatnom sektoru godinu dana da sami reše to pitanje. Ako se za to vreme ništa ne desi, zakonski ćemo intervenisati“, izjavila je Barli 16. avgusta za nemačku medijsku grupu RND.

Barli, ministarka iz Socijaldemokratske partije (SDP), izjavila je da se neće ustručavati od uvođenja obaveznih kvota koje će regulisati broj žena u upravnim odborima.

Upozorenje Barlijeve došlo je u vreme kampanje za parlamentarne izbore 24. septembra. SDP, trenutno manjinski koalicioni partner Hrišćansko-demokratske partije Angele Merkel, mogla bi da pređe u opoziciju posle izbora.

Nemačka zaostaje u postavljanju žena na visoke pozicije

U Nemačkoj je pre dve godine usvojen zakon prema kojem je od početka 2016. više od 100 vodećih kompanija moralo da ima 30 odsto žena u nadzornim odborima, koji nadgledaju plate i radne uslove.

Zastupljenost žena u upravnim odborima je, međutim, mala. Prema podacima instituta za ekonomska istraživanja DIW, žene su 2016. činile samo 6,5 odsto članova upravnih odbora u 106 najvećih nemačkih firmi.

Žene su bile bolje predstavljene u nadzornim odborima tih kompanija, u kojima su činile 27 odsto članova. „Vreme je pokazalo da dobrovoljne smernice ne funkcionišu“, rekla je Berli.

Nemačka je dugo smatrana zemljom gde je ženama teže da usklade porodične obaveze i poslovne ambicije. Uprkos manjem napretku ostvarenom proteklih godina, i dalje postoji potreba da se promeni mentalitet ljudi, posebno na konzervativnijem jugu zemlje.

Svaki četvrti član odbora u Evropi je žena

U 35 evropskih zemalja, žene su u prvoj polovini ove godine činile 24,6 odsto članova odbora u vodećim kompanijama, pokazuju podaci Evropskog instituta za rodnu jednakost.

Zastupljenost žena je za godinu dana povećana za 1,3 odsto i udvostručena je u odnosu na pre 10 godina, kada ih je bilo 10,4 odsto. Najviše su napredovale Norveška, Švedska i Francuska, u kojima žene čine više 40 odsto članova odbora.

Najlošija situacija je na Malti, gde u upravnim odborima ima samo sedam odsto žena, zatim u Estoniji sa 7,4 odsto i Rumuniji sa 8,4 odsto zastupljenosti žena.

Evropska komisija je 2012. predložila zakon koji bi nalagao da trećina izvršnih i neizvršnih rukovodećih pozicija bude rezervisana za žene ili bi kompanije bile kažnjene. Usvajanje zakona sprečila je, međutim, u Savetu EU u dva navrata blokirajuća manjina koju su činili Hrvatska, Danska, Estonija, Nemačka, Mađarska, Slovačka, Holandija i Velika Britanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari