Naučnici: Najtiražniji nemački list doprineo da se u javnosti stvori neprijateljska atmosfera prema naučnicima u vreme pandemije 1Foto: Pixabay/Jarmoluk

Udruženje koje predstavlja najveće nemačke naučne organizacije optužilo je danas najtiražniji nemački list da je doprineo da se u javnosti stvori neprijateljska atmosfera prema naučnicima u vreme epidemije korona virusa.

Udruženje naučnih organizacija u današnjem saopštenju je oštro kritikovalo tabloid Bild zbog teksta u kojem se trojica naučnika optužuju da su odgovorni za uvođenje strožih epidemioloških mera u Nemačkoj, prenosi AP.

Bild je u subotu objavio fotografije trojice naučnika u tekstu sa naslovom „Trio stručnjaka dao nam je frustracije za praznike“. Tekst je objavljen nekoliko dana nakon što su se čelnici savezne i pokrajinskih vlada usaglasili da pooštre postojeće mere, pogotovo za nevakcinisane.

„Navodi da su trojica naučnika krivci za uvođenje nepopularnih mera mogli bi doprineti stvaranju atmosfere koja je prethodno već dovela do toga da se naučnicima preti fizičkim ili psihološkim nasiljem“, navodi se u saopštenju Udruženja naučnih organizacija.

Dodaje se da bi mnogo poželjnije i efikasnije bilo izveštavanje zasnovano na činjenicama.

Vlasnik Bilda, kompanija Aksel Špringer, saopštila je da je razumela kritiku i da je shvata veoma ozbiljno.

„Naučni zaslužuju naše poštovanje. Kritikovanje naučnika i njihovih predloga mora biti dozvoljeno, ali to uvek treba raditi na prikladan način, što važi i za Bild“, saopštio je Aksel Špringer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari