Ujedinjeni naučnici protiv kovida: U čiju moć Vlada veruje, znanja ili šarlatana 1Foto: EPA-EFE/ MARKO ĐOKOVIĆ

Naučnici iz Srbije, okupljeni oko grupe „Ujedinjeni naučnici protiv kovida-19“, koja u ovom trenutku ima više od 500 članova, ukazali su danas Vladi Srbije i Kriznom štabu za borbu protiv korona virusa da je njihova obaveza da odluke donose u skladu sa Ustavom, zakonima i stavovima nauke i struke, a ne šarlatana.

Ova inicijativa se priključuje inicijativama Ujedinjenih protiv kovida i Mreže akademske solidarnosti i angažovanosti i ponovo apeluje na uvođenje hitnih protivepidemijskih mera.

Izgleda da Vlada Srbije i nadležna ministarstva ne priznaju moć znanja, iako se u svojim zvaničnim strategijama zalažu za nju, navodi se u pismu koje je grupa „Ujedinjeni protiv kovida“ poslala Vladi, premijerki Ani Brnabić i ministarstvima zdravlja, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kulture i informisanja.

Kada dnevno, prema zvaničnim podacima, imamo već nedeljama oko 7.000 zaraženih kovidom, a umire oko 60 ljudi, dok su Ujedinjeni protiv kovida naveli da dnevno umire između 100 i 200 ljudi, Vlada je, protivno svim preporukama nauke i struke, kao vid borbe protiv pandemije odlučila samo da se uvedu kovid propusnice od 22 časa za kafiće i restorane, navodi se u saopštenju.

Ne postoji nijedna zakonska prepreka da se uvedu mere opšteg zatvaranja, obavezna vanredna imunizacija i celodnevne kovid propusnice za sve situacije, a realnost upravo to nalaže, posebno kada imamo u vidu da su ugrožena i deca i mlađe osobe, navode Ujedinjeni naučnici protiv kovida.

Stoga se neminovno nameće pitanje koga Vlada sluša i u čiju moć veruje. U moć znanja, ili u moć šarlatana koji šire očigledne laži o epidemiji u medijima sa velikom gledanošću, a nadležni ne čine gotovo ništa da se spreči plasiranje dezinformacija koje su brojne ljude koštale života i trajno narušenog zdravlja, upitali su naučnici.

Da li veruje naučnicima i lekarima, čiji se stavovi zasnivaju na proverenim naučnim istraživanjima i dokazima, kao i na onome što je zvanični stav svetske naučne zajednice i pozitivno iskustvo brojnih zemalja, ili veruje u moć kafana, ulice i opskurnih antivakcinalnih grupa, dodaje se.

Odgovornost za nastalu situaciju je vaša, jer vi donosite odluke, a vaša je obaveza da ih donosite u skladu sa stavovima nauke i struke, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kao i u skladu sa Članom 24 Ustava Srbije u kome, da vas podsetimo još jednom, stoji: „Ljudski život je neprikosnoven“, naveli su naučnici.

Podsećamo vas takođe, stoji u pismu, da u Članu 1 Ustava stoji da je Srbija „zasnovana na pripadnosti evropskim principima i vrednostima“, a u to spadaju upravo nauka i naučna istraživanja, koje, kao što vam je takođe poznato, Evropska unija prepoznaje kao ključne nosioce razvojnih politika.

Stoga vas pozivamo da poštujete Ustav i zakone Srbije i postupate po njima, jer je to vaša ustavna obaveza, navodi se u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari