Nermin Nikšić: Budite naši gosti u Sarajevu i Banjaluci 1Sarajevo Foto: Beta/ Merima Spahić

Predsednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić pozvao je poslanike Skupštine Crne Gore koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici da budu njegovi gosti u bilo kojem delu Bosne i Hercegovine.

„Mi smo odavno postali zemlja apsurda pa oni koji sve urade, pa i ukradu da pobede na izborima, čine sve da pokažu kako im osim velikih privilegija ništa drugo nije bitno. Ja se suzdržavam i nastojim da ono što im želim kazati kažem bez uvreda i pogrdnih reči“, istakao je Nikšić.

Dodao je da to nije lako nakon izjava kojima se veličaju ratni zločinci i napada na crnogorske parlamentarce. Prethodno je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao da crnogorski poslanici koji su glasali za rezoluciju nisu dobrodošli u Republiku Srpsku.

„Koristim priliku da pozovem sve zastupnike crnogorskog parlamenta koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici da posete BiH i da budu naši gosti u Sarajevu, Banjaluci ili bilo kojem drugom delu naše domovine. Svojim glasanjem su dokazali da su hrabri ljudi koji su zločin spremni nazvati pravim imenom i distancirati se od njega, za razliku od brojnih domaćih političara koji kukavički beže od istine kako bi zadržali podele i antagonizme na kojima njihove politike opstaju“, izjavio je Nikšić.

Pozvao je Dodika da „konačno shvati“ da ne može pobeći od činjenice da je činovnik BiH, od koje prima platu i uživa druge beneficije.

„Nekada mi izgleda kao da mu je žao što je propustio priliku da stane uz rame onih koji su pravosnažnim presudama Međunarodnog suda pravde osuđeni kada su činili zločine. Zato se sada na sve načine želi svrstati uz njih i falsifikovati činjenice“, istakao je Nikšić.

Dodao je da je zbog Dodikovog negiranja pravosnažnih presuda važno da se u BiH donese zakon kojim će se zabraniti negiranje genocida. „Mislim da su ipak konačno pročitani i da im ovaj put neće proći. Zato još jednom pozivam crnogorske parlamentarce da budu naši i moji gosti, a poruka negatorima genocida i promotorima fašizma je da im rušenje države i odnosa sa dobronamernim susedima ne može proći – No pasaran!“ zaključio je Nikšić.

„Sam sebi saopštio da je nepoželjan“

Podgorica – Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić reagovao je na izjavu predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika da oni koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici nisu dobrodošli u RS porukom da je Dodik „sam sebi saopštio da je nepoželjan“. Bečić je to napisao na Fejsbuk nalogu Demokratske Crne Gore, čiji je predsednik, uz tekst Rezolucije, u kojem su posebno uokvirene tačke tri i osam tog dokumenta. U tački tri se osuđuje „pokušaj pripisivanja odgovornosti ili krivice srpskom, bošnjačkom i hrvatskom narodu za genocid…“, dok se u tački osam navodi da se tom rezolucijom „najoštrije osuđuju svi zločini počinjeni na prostoru bivše Jugoslavije i izražava saosećanje za sve žrtve kao i za njihove porodice“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.