Netanjahu najavio pobedu na još jednim izborima i to pre raspuštanja parlamenta 1Benjamin Netanjahu Foto: EPA-EFE/ GIL COHEN-MAGEN

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je večeras, uoči očekivanog automatskog raspuštanja parlamenta, Kneseta, da je učinio sve da izbegne četvrte izbore za dve godine, najavivši ipak da će njegova konzervativna partija Likud odneti veliku pobedu.

Kneset je prošle noći tesnom većinom od 49 glasova „protiv“ i 47 „za“ odbacio predlog zakona na osnovu kojeg bi se odložio rok koji ističe noćas u ponoć za usvajanje državnog budžeta, te Izrael gotovo sigurno ide ka izborima jer će se Kneset automatski raspustiti noćas u ponoć.

Do toga je došlo jer Netanjahu i ministar odbrane Beni Ganc nisu uspeli da se dogovore da izbegnu izbore.

Gencova partija „Plavo i belo“ je na Netanjahuove optužbe da je ona kriva što će biti izbora, odgovorila da premijer „optužen za krivična dela, sa tri optužnice, vuče zemlju u četvrtu izbornu kampanju“ i da bi budžet bio usvojen da nema suđenja Netanjahuu, te ne bi bilo ni izbora.

Netanjahu kome se sudi za korupciju, danas je rekao da nije želeo izbore koje očekuje 23. marta, ali da će njegov Likud na njima pobediti i pohvalio se svojim dostignućima u borbi protiv širenja zaraze korona virusom, time što je obezbedio vakcine, a naveo je i da je za četiri meseca sklopio dogovore o normalizaciji odnosa sa četiri arapske zemlje.

Najnovije ispitivanje javnog mnjenja pokazuje vođstvo Netanjahuovog Likuda, ali je nejasno da li bi uspeo da formira vladu sa 29 od ukupno 120 poslanika u Knesetu.

Popularnost partije „Plavo i belo“ je međutim opala i ona ne bi osvojila više od pet poslaničkih mandata, sudeći po anketi koju je objavio TV Kanal 12.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.