Netanjahu potvrdio da je Izrael pogodio iransko skladište oružja u Siriji 1Foto: EPA/DAN BALILTY / POOL

Netanjahu je rekao i da je Izrael izveo stotine napada protiv iranskih i meta libanskog Hezbolaha u toj susednoj zemlji, preneli su izraelski mediji.

„Nedavni napadi potvrđuju da smo odlučniji nego ikad da delujemo protiv Irana u Siriji“, istakao je Netanjahu na sednici Vlade.

Izraelski lider retko potvrđuje javno aktivnost Izraela u Siriji, podseća AP. I komandant izraelske vojske general potpukovnik Gadi Ajzenkot, u nizu intervjuua tokom vikenda, potvrdio je prvi put da je Izrael izveo „hiljade“ napada na iranske mete u Siriji.

Odavno se veruje da je Izrael izveo više udara protiv iranskih i meta proiranskog Hezbolaha tokom sirijskog građanskog rata, ali se ta zemlja uglavnom uzdržavala da ih komentariše iz straha da ne bude uvučena u sukob.

Izraelski mediji navode da je napade na iranske mete, a ne samo na konvoje oružja namenjene Hezbolahu Vlada Izraela odobrila 2017. godine.

„Primetili smo značajnu promenu u strategiji Irana. Njihova vizija je da imaju značajan uticaj u Siriji stvaranjem armije do 100.000 šiitskih boraca iz Pakistana, Avganistana i Iraka. Oni grade obaveštajne i vazduhoplovne baze unutar svake sirijske vazduhoplovne baze“, rekao je Ajzenkot za Njujork tajms.

Sirijska državna novinska agencija javila je da su izraelski borbeni avioni u petak ispalili više raketa u pravcu područja Damaska, što je izazvalo odgovor sirijske protivvazdušne odbrane, koja je većinu oborila, kako je navedeno.

„Rezultat agresije je do sada bio ograničen na udar na jedno od skladišta na aerodromu Damask“, javila je agencija SANA, pozivajući se na vojni izvor.

Televizija Hezbolaha Al Manar je kasnije javila da je napad bio širi nego što je uobičajeno i da su ciljana područja od istočnog predgrađa Damaska Dmeir do Kisve južno od tog grada sve do sela Dimas blizu libanske granice.

Prošlog meseca jedan izraelski zvaničnik potvrdio je da je Izrael izveo napade na iranske mete u Siriji na Božić.