Nikad gora ponuda stanova na tržištu nekretnina u Hrvatskoj 1Splt, Foto: wikipedia.org/ AKtarus

Kako piše Slobodna Dalmacija, a prenosi B92, oni poslednjih godina, negde u ovo doba, počinju da strahuju hoće li ih najmodavac izbaciti iz stana uprkos tome što uredno podmiruju sve račune, što su potpisali ugovor i što nije bilo primedbi na njihovo podstanarsko ponašanje.

Kako piše list, praksa je pokazala da su „evrići“ iz džepova turista „vredniji“ od hrvatskih kuna, pa se stanovi u letnjim, čak već i od uskršnjih praznika, izdaju strancima za višestruko veće iznose nego što to klasični podstanari mogu da plate za jedan mesec najamnine.

Oglasi stanova na „dugoročno“ prava su atrakcija, a svaka imalo realna i pristojna ponuda brzo nestane s interneta.

„Imam više od 200 upita preko inboksa i tridesetak poziva u rekordnom roku, pa se ovim putem izvinjavam svima kojima nisam stigla da odgovorim. Stan sam upravo iznajmila. Želim vam svima puno sreće u pronalasku stana!“, poručuje jedna stanodavka na društvenim mrežama u grupi za dugoročni najam stana u Splitu i okolini.

Oni koji su u potrazi za stanom imaju raznorazna iskustva s terena.

„Ma, odustajem od traženja u Splitu! Nas je petoro u porodici i moramo se seliti iz podstanarskog stana jer vlasnici žele da ga iznajmljuju turistima, a potraga za novim je nemoguća. Cene idu u nebo, a nas kao veliku porodicu gledaju sa zebnjom. Pošten stan ne možete naći ispod 500 evra“, iskustvo je jedne podstanarke koja je skrenula fokus na okolinu Splita, pa je tako naišla na oglas za lepo uređen stan u okolini za 400 evra i to na duži rok.

Da ponuda stanova na tržištu nekretnina u Hrvatskoj nikad nije bila gora, potvrđuju za Slobodnu Dalmaciju iz agencije „Anastazia nekretnine“.

„U ponudi jedva da ima stanova na duže vreme, a kada se nešto pojavi, nestaju tolikom brzinom da ne možete verovati. Potražnja za takvim stanovima je ogromna. Traže porodice, samci, studenti, svi, ali nema ih toliko na tržištu. I cene su znatno veće nego pre nekoliko godina“, kažu iz agencije.

Kada su u pitanju ugovori između najmodavca i najmoprimca, sve zavisi od vlasnika stana. Agencije samo spajaju dve strane, a na gazdi je da odluči kako će urediti odnose. Preporuka je svakako tražiti ugovor i prijavu, ako ste odlučili da živite u tom stanu na duže vreme, savetuje list.