ruski vojnici mobilizacijaFoto: EPA/SERGEI ILNITSKY

Ukrajinska vojska presrela je na desetine telefonskih poziva između ruskih vojnika i njihovih porodica zbog kršenja bezbednosti, a neki od tih razgovora, koji su podeljeni sa novinarima Gardijana, otkrivaju stanje stvari u ruskoj vojsci na bojnom polju.

Kako prenosi Gardijan, na liniji fronta, u blizini istočnog ukrajinskog grada Limana, 8. novembra oko 15.10, ruski vojnik po imenu Andrej odlučio je da ignoriše naređenja svojih pretpostavljenih i neovlašćenim mobilnim telefonom pozove svoju majku.

„Niko nas ne hrani, mama. Naša ponuda je s***, da budem iskren. Iz lokve crpimo vodu, pa procedimo i pijemo“, rekao je majci, prenosi N1.

Ruske snage su tada već nedeljama bile u regionu Donjecka. Liman, koji su Rusi zauzeli u maju, ukrajinske snage su oslobodile u oktobru.

Andrej je svojoj majci rekao da su ruske snage počele da gađaju ukrajinske položaje fosfornim bombama čitav dan ranije, a da se ništa ne obećava o isporuci municije koja bi mogla da preokrene situaciju na bojnom polju.

„Gde su projektili kojima se Putin hvalio? Pred nama je visoka zgrada. Naši vojnici ne mogu da je pogode. Treba nam jedna krstareća raketa Kalibar i to je to“, rekao je on.

Andrej je uverio svoju majku, koja živi u Kostromi u Rusiji, da će biti dobro.

„Uvek se molim mami. Svako jutro“, rekao je.

„Ne smemo da se povlačimo jer će nas streljati“

Ostaje nepoznato da li su njegove molitve uslišene. Novinari Gardijana razgovarali su sa njegovom majkom, koja je samo kratko rekla da njen sin nije sa njom, rasplakala se i spustila slušalicu.

Sadržaj razgovora vojnika i majke, koji je trajao pet minuta i 26 sekundi, danas se može čuti i pročitati jer ga je presrela ukrajinska vojska i prenela novinarima Gardijana.

Među ostalim razgovorima do kojih je ovaj list došao je i razgovor od 6. novembra između oca i kolege njegovog sina, koji je ubijen.

„Pojačanja: ne; komunikacija: ne“, odgovorio je jedan vojnik na pitanje ožalošćenog roditelja o statusu muškaraca koji su preživeli ukrajinski napad.

„Rekli su da ne smemo da se povučemo. U suprotnom možemo biti streljani“, rečeno je ovom ocu.

U trećem presretnutom razgovoru od 26. oktobra, vojnik u Donjeckoj oblasti kaže svojoj ženi da je izbegao krvoproliće sa još trojicom i da razmišlja o predaji.

„Ja sam u vreći za spavanje, sav mokar, kašljem, generalno s***.“ Svi smo dozvoljeni da nas kolju“, rekao je vojnik.

Supruga ovog vojnika odbila je da da izjavu za ove novine.

Nedostatak bezbednosti u ruskim komunikacijama

Ovo su samo tri od nekoliko hiljada poziva između vojnika u rovovima ili na naprednim pozicijama koje su ukrajinski stručnjaci prisluškivali, proučavali za delove obaveštajnih podataka i zatim, tamo gde postoji propagandna vrednost, pustili.

Na početku rata nedostatak bezbednosti oko ruskih komunikacija bio je toliki da su čak i amateri prisluškivali strateške razgovore između vojnih komandanata, pošto je ruska vojska koristila otvorene radio-frekvencije.

Prema rečima Dmitrija Alperoviča, stručnjaka koji vodi organizaciju Silverado Polici Accelerator, ovo je sve ređe.

Niz medijskih članaka zasnovanih na presretnutim informacijama o kršenju ljudskih prava u Buci i pogoršanju morala u vojsci navelo je ruske snage da donekle pooštre pravila. Međutim, prema Alperoviču, to nije dovoljno.

„I dalje imate mnogo vojnika koji donose mobilne telefone na liniju fronta i žele da razgovaraju sa svojim porodicama i oni su ili presretnuti dok prolaze preko ukrajinskog telekomunikacionog provajdera ili presretnuti putem vazduha. To ne predstavlja preveliku poteškoću za ukrajinske bezbednosne službe“, rekao je on.

Brz kurs, loše obezbeđenje

Kako je za Gardijan rekao bivši zvaničnik Kremlja koji je tražio da ostane anoniman, ogroman broj poziva vrlo jasno ukazuje na slabosti ruske vojske.

„Bezbednost je oduvek bila haos, kako u vojsci, tako i među zvaničnicima odbrane“, rekao je on i ispričao kako je 2013. godine rusko Ministarstvo odbrane pokušalo da primora svo osoblje da svoje ajfone zameni pametnim telefonima ruske proizvodnje Ioto.

„Ali svi su nastavili da koriste iPhone kao svoj drugi mobilni jer je bio mnogo bolji. Samo bismo držali iPhone u pretincu za rukavice automobila dok se ne vratimo kući s posla. Na kraju je ministarstvo odustalo i prestalo da se bavi time. Ako vrh ne shvata veoma ozbiljno bezbednost, kako možete očekivati bilo kakvu disciplinu u vojsci?“, rekao je bivši funkcioner.

Vladimir Putin je krajem septembra najavio „delimičnu mobilizaciju” 300.000 rezervista i „onih sa prethodnim vojnim iskustvom”.

Bivši ruski zvaničnik je rekao da je to samo pogoršalo bezbednosnu situaciju.

„Vojnici prolaze ubrzani kurs o tome kako da ne odaju osetljive informacije, ali to je uglavnom samo za pokazivanje. Komandanti se pretvaraju da predaju [kurs], a vojnici se pretvaraju da slušaju. Čak i sada vidimo da vojnici i dalje koriste društvene mreže i pričaju svojim ženama i majkama o ratu, ponekad otkrivajući svoju lokaciju“, rekao je on.

„Jednostavno nema discipline i biće samo gore sada kada su mobilisali 300.000 ljudi koji će biti jedva obučeni. Mobilizovani vojnici će se uplašiti u ratnoj zoni i, naravno, pokušaće da se jave kući“, dodao je on.

Doktrina zasnovana na kazni

Bivši zvaničnik Kremlja rekao je da Putin na teži način shvata da je njegovoj vojsci preko potrebna modernizacija i da sovjetski model više nije prikladan.

„Doktrina vojske je zasnovana na kažnjavanju, pa su vojnici kažnjeni ako zabrljaju, ali niko ne pokušava da ih spreči da uopšte daju informacije. Greške će se dešavati sve dok ne promene celu filozofiju“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.