Nobelova nagrada za mir: U igri Zelenski, ali i turski predsednik Erdogan 1foto EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG

Od generalnog sekretara NATO-a do predsednika Ukrajine, mnoge kandidate za Nobelovu nagradu za mir 2023. obeležio je rat u Ukrajini, ali to ne znači da su favoriti.

Među osobama i organizacijama koje su predložene Nobelovom komitetu, nekoliko osoba čija su imena poznata dovode se u vezu sa sukobom u Ukrajini, koji traje skoro godinu dana, ili otporom ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Lista kandidata je tajna najmanje 50 godina. Ali hiljade predlagača mogu slobodno otkriti ime svog kandidata.

Dobitnik nagrade za 2023. biće proglašen početkom oktobra. Svake godine se predlažu stotine imena. Prošle godine bilo ih je 343.

Poslanik norveške populističke desnice rekao je da će nominovati ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji je postao simbol otpora ruskoj invaziji pokrenutoj 24. februara 2022.

Isti predstavnik je predložio i svog sunarodnika Jensa Stoltenberga, koji, prema njegovim rečima, „zaslužuje nagradu za odgovarajući rad u svojstvu generalnog sekretara NATO-a u teškom periodu za Alijansu: okrutne i ničim izazvane ofanzive na mirnog suseda“.

U igri su i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koga je predložio predsednik pakistanskog Senata zbog njegovih mirovnih napora „pre i tokom rata između Rusije i Ukrajine”.

Kandidati su i protivnici Putinovog režima kao što su Aleksej Navaljni, borac za borbu protiv korupcije koji je u zatvoru nakon pokušaja trovanja, i novinar Vladimir Kara-Murza, koji je takođe u zatvoru nakon što je preživeo dva pokušaja trovanja.

Prošle godine nagrada je pripala ruskoj nevladinoj organizaciji Memorijal, koju su raspustili ruski sud, ukrajinskom centru za građanske slobode i beloruskom militantu Alešu Bjaljackom, koji je takođe u zatvoru.

Nagradu su 2021. podelili ruski novinar Dmitrij Muratov, glavni urednik Nove Gazete i filipinski novinar Marija Resa.

Norveška predstavnica Green Lan Mari Berg rekla je da je nominovala dve klimatske aktivistkinje, 20-godišnju Šveđanku Gretu Tunberg, čije se ime pominje godinama, i 27-godišnju Uganku Vanesu Nakate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.