tiktokFoto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Jedan od najvećih evropskih proizvođača municije norveški „Namo“ saopštio je da su napori da se zadovolji rastuća potražnja zbog rata u Ukrajini ograničeni zbog novog TikTok data centra koji monopolizuje električnu energiju u regionu blizu ove fabrike.

Izvršni direktor „Namo“, koji je u suvlasništvu norveške vlade, rekao je da je planirano proširenje kapaciteta fabrike u centralnoj Norveškoj blokirano zbog nedostatka energije, izgradnjom TikTok-ovog novog data centra koji troši značajnu količinu električne energije u oblasti gde se nalazi i fabrika municije.

Kompanija „Namo“ je najveći proizvođač municije u Norveškoj

„Zabrinuti smo jer vidimo da je naš budući rast osporen skladištenjem video-zapisa o mačkama“, rekao je Morten Brandtzeg za Fajnenšal tajms, prenosi RTS.

Potražnja za artiljerijskim mecima je 15 puta veća od uobičajene, a evropska industrija municije treba da uloži dve milijarde evra u nove fabrike kako bi održala korak sa potrebama Ukrajine, kaže Brandtzeg.

Prema nekim procenama, Ukrajina ispaljuje 6.000 do 7.000 artiljerijskih granata dnevno i suočava se sa nestašicom municije posle više od godinu dana rata.

Lideri Evropske unije najavili su program nadoknade državama koje nude artiljerijsku municiju Ukrajini iz fonda od milijardu evra, dok troše dodatnih milijardu evra na povećanje kapaciteta za proizvodnju municije u celom bloku.

Ukrajinski vojnici na frontu

Ali planovi „Namoa“ da proširi svoj najveći proizvodni pogon izgleda da su se sudarili sa naporima TikToka da poboljša svoj imidz suočen sa sve većim brojem zabrana širom sveta tako što će podatke Evropljana čuvati na lokalnom nivou.

Lokalni dobavljač energije „Elvija“ potvrdio je da električna mreža nije imala rezervnih kapaciteta nakon što ga je dodelila centru za podatke po principu „ko prvi traži, prvi dobije“, a da je za dodatne kapacitete potrebno vreme.

TikTok se bori protiv predložene nacionalne zabrane u SAD, gde je već zabranjen na većini vladinih uređaja.

Vlada Velike Britanije, Evropska komisija i Evropski parlament takođe su nedavno zabranili TikTok aplikaciju u telefonima zaposlenih zbog zabrinutosti da bi kineska vlada mogla da na taj način prikuplja podatke.

TikTok je zbog toga saopštio da će ove godine početi da čuva evropske korisničke podatke lokalno, a migracija će se nastaviti i u 2024. godine. Kompanija je rekla da će smanjiti prenos podataka van regiona i smanjiti pristup zaposlenih korisničkim podacima interno.

Kompanija je objavila planove za otvaranje novih data centara u Irskoj i u oblasti Hamar u Norveškoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.