Norveška neće nastaviti sa upotrebom vakcine AstraZeneka 1Foto: EPA-EFE/Leszek Szymanski

Norveška neće nastaviti sa upotrebom vakcine AstraZeneka, a odluka o tome da li će uključiti Džonson&Džonson (J&j) u sistem masovne imunizacije još nije doneta, objavila je premijerka Erna Solberg.

„Vlada je odlučila da se vakcina AstraZeneka neće koristiti u Norveškoj, čak ni za dobrovoljce“, rekla je Solberg.

Komisija koju je imenovala vlada preporučila je da se obe vakcine izuzmu iz norveškog programa zbog rizika od retkih, ali štetnih neželjenih efekata.

Solberg je rekla da se odluka zasniva na preporukama odbora stručnjaka i Norveškog instituta za javno zdravstvo (FHI) koji su preporučili povlačenje AstraZeneke i Džonson&Džonson.

Norveška  će nastaviti obustavu korišćenja vakcine Džonson&Džonson, ali ga zasad nije isključila iz programa vakcinacije, rekla je Solberg.

Vakcina J&J do sada nije korišćena u Norveškoj uprkos odobrenju Evropske agencije za lekove (EMA), navodi Rojters, dok agencija DPA navodi kako norveška vlada razmatra mogućnost da vakcinu J&J ponudi onima koji su voljni da je prime.

Norveška je prestala da korosti AstraZeneku 11. marta zbog opreza nakon pojave retkih krvnih ugrušaka posle vakcinacije, uključujući smrtne slučajeve, a tu vakcinu povukla je i Danska pre nešto više od mesec dana.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.