Nova regulativa za dronove u CG do kraja 2021. 1Foto: Pixabay/ Powie (Ilustracija)

U zemljama Evropske unije 31. decembra počeće primena nove regulative za dronove, kojom će biti zamenjena dosadašnja nacionalna rešenja.

Kako navodi RTCG, jedna od ključnih novina je to da će operatori koji su registrovani u jednoj državi članici moći, pod određenim uslovima, da lete i u drugim članicama bez obaveze dodatne registracije.

Nova EU regulativa o dronovima biće preneta u crnogorski sistem do kraja 2021. godine, saopštili su u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo.

Prema novim rešenjima, kako se ističe u saopštenju, zavisno od nivoa rizika, definisane su tri glavne kategorije za operacije dronovima: Otvorena, Posebna i Sertifikovana.

„Otvorena kategorija obuhvata operacije dronovima koje su manjeg rizika i ne zahtijevaju odobrenje. Ukoliko nije zadovoljen neki od uslova za otvorenu kategoriju, kao na primjer letenje izvan vidokruga pilota ili na visini iznad 120 metara, operacije se klasifikuju kao posebna kategorija. Za ovu kategoriju je potrebno odobrenje od nadležnih vlasti ili podnošenje Izjave, dok pilot mora imati odgovarajuće kompetencije. Letenje iznad skupova ljudi, prevoz ljudi ili prevoz opasnih materija dronovima označeni su kao operacije visokog rizika i obuhvaćene su sertifikovanom kategorijom, na koju se primjenjuju i najstroža pravila“, objašnjavaju u Agenciji, a prenosi RTCG.

U sklopu ovih osnovnih kategorija postoje potkategorije, koje u najvećem delu zavise od operativne mase ili težine drona.

„Novom regulativom Evropska unija nastavlja misiju kreiranja što veće sigurnosti u oblasti upravljanja dronovima. Za operatore dronova ovo će, najjednostavnije rečeno, značiti nekoliko koraka. Prvi je registracija svih dronova koji su teži od 250 gr, kao i onih koji su lakši od 250 gr ako su opremljeni kamerom ili drugim senzorom za snimanje ličnih podataka. Drugi korak je da operatori pre leta treba da provere zone u kojim mogu leteti, jer će svaka zemlja članica moći da zabrani letenje u zonama aerodroma ili, na primer, zaštićenih prirodnih područja“, navode iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore.

Kako dodaju, dron sve vrieme leta treba da bude u vidnom polju pilota i moći će da leti do 120 metara visine. Izuzeci od ovog pravila su mogući uz prethodno odobrenje. Piloti dronova moraće posebno da vode računa o zaštiti privatnosti, pitanju koje je prepoznato kao veoma važno novom EU regulativom. Piloti dronova, zavisno od kategorije operacija, moraće da završe određene obuke.

Šta je CE oznaka

Važna novina je i za projektovanje i proizvodnju dronova. Dronovi koji se budu plasirali na tržište moraće da imaju znak usaglašenosti, CE oznaku.

„Ova oznaka će biti, zavisno od tehničkih karakteristika drona, u rasponu od C0 do C6. Za operatore dronova postojećih tehničkih karakateristika i koji nemaju ovu oznaku predviđen je dvogodišnji tranzicioni period do 1. januara 2023. godine, do kada mogu obavljati određene kategorije operacija. Nakon tog datuma, zavisno od usklađivanja sa zahtevanim uslovima, postojeći dronovi bi mogli biti korišćeni i u kategorijama operacija koje se smatraju rizičnijim“, navodi se u saopštenju Agencije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.