Foto: AP Photo/Andrew Harnik)

„U okviru naše smele diplomatije nastavljamo naše istorijske napore za mir na Korejskom poluostrvu“, rekao je Tramp pred Kongresom, čime je ozvaničio datum i mesto za drugi susret dvojice vođa.

Na organizovanju drugog samita radi se još od istorijskog susreta dvojice lidera prošlog juna 2018. u Singapuru. To je bio prvi susret između nekog aktuelnog američkog predsednika i vođe Severne Koreje.

Tramp nije precizirao u kom gradu u Vijetnamu će biti susret, razni posmatrači smatraju da bi mogao biti Hanoj, ili Danang u centru zemlje.

Iako Pjongjang nije sproveo nikakve nuklearne ili balističke testove od prošlog leta, on i dalje ne prihvata da rasformira program nuklearnog oružja što je cilj Vašingtona.

Tramp je govorio o napretku ostvarenom od prošle godine navodeći da bi SAD, da nije on izabran za predsednika, sada bile u većem ratu sa Severnom Korejom.

On je podsetio da su se taoci vratili u zemlju, da su prestale nuklearne probe i da Severna Koreja nije lansirala raketu 15 meseci.

„Mnogo posla još ostaje da se odradi, ali moj odnos sa Kim Džong Unom je dobar odnos,“ rekao je Tramp.

U pripremi samita, američki pregovarač za Severnu Koreju Stiv Bigan danas bi trebalo da otputuje u Pjongjang i da razgovara sa svojim severnokorejskim kolegom Kim Hiok Čolom. Bigan je stigao u Seul, u Južnu Koreju, u nedelju.

Izbor Vijetnama za mesto susreta, zemlje koja je u istoriji bila američki protivnik, šalje snažnu stratešku poruku svetu da su dve strane spremne da pretvore neprijatelja u prijatelja sledeći primer odnosa SAD i Vijetnama, ocenio je istraživač Le Hong Hiep u institutu ISEAS u Singapuru.

Povezani tekstovi