Yandexfoto EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Matična kompanija najjače ruske tehnološke kompanije Jandeks želi da prekine sve veze sa tom zemljom kako bi zaštitila svoje nove kompanije od posledica rata u Ukrajini. To bi moglo da omete Putinove planove da razvije domaće zamene za robu visoke tehnologije koja dolazi sa Zapada, piše Njujork tajms.

Jandeks, holandska kompanija koja se često naziva „ruskim Guglom“, izneće svoje najperspektivnije nove tehnologije na tržišta van Rusije i prodati postojeće poslovne operacije u zemlji, uključujući popularni internet pretraživač, firme za isporuku hrane i aplikacije za pozivanje taksija, rekli su za Tajms ljudi uključeni u prodaju kompanije, prenosi Oslobođenje.

Prema njihovim rečima, plan kompanije je da se zaštiti od domaćeg ruskog tržišta i pogubnog efekta zapadnih sankcija, koje bi se mogle preliti na kompanije van Rusije.

Dodali su da je nakon invazije na Ukrajinu razvoj novih tehnologija, kao što su samovozeći automobili, veštačka inteligencija i usluge „oblaka“, postao nemoguć. Takve operacije koje zahtevaju pristup zapadnom tržištu jednostavno bi propale.

Ruska podružnica Jandeksa nastaviće da nudi iste proizvode u zemlji pod novim vlasnicima, rekla je druga osoba upoznata sa tim, ali je nejasno da li će prodaja ići.

Naime, kompanija mora da dobije odobrenje Kremlja za prenos tehnoloških licenci registrovanih u Rusiji van zemlje, rekao je jedan od uključenih ljudi.

Takođe bi trebalo da pronađe kupce, najverovatnije u Rusiji, za prenos poslovanja, a celokupni plan restrukturiranja bi trebalo da odobre Jandeksovi akcionari.

Jandeksov plan trenutno podržava Aleksej Kudrin, generalni revizor ruske vlade i Putinov poverenik.

Kudrin, jedan od retkih istaknutih ekonomskih liberala koji su ostali u ruskoj vladi, radi neformalno za kompaniju, ali se očekuje da će u budućnosti preuzeti menadžersku ulogu.

Očekuje se da će se Kudrin ove nedelje sastati sa Putinom kako bi razgovarali o budućnosti Jandeksa i drugim temama, rekao je jedan izvor Tajmsu.

Zapadne sankcije su već uspele da nanesu veliku štetu nekada uspešnoj kompaniji. Cena Jandeksovih akcija kojima se trguje u Moskvi pala je za 62 odsto u protekloj godini.

Akcije kompanije koja je na njujorškoj berzi izgubile su više od 20 milijardi dolara na vrednosti pre nego što je Nasdak berza obustavila trgovanje nakon ruske invazije.

Hiljade zaposlenih u Jandeksu napustilo je Rusiju od početka invazije. U martu, tadašnji zamenik generalnog direktora kompanije, Tigran Kudaverdjan, nazvao je invaziju „monstruoznim ratom“ u objavi na Fejsbuku.

Uprkos tome, Evropska unija je u martu uvela sankcije Kudaverđanu zbog uloge Iandeka u promovisanju ratnog narativa Kremlja.

Njegov šef, osnivač kompanije sa sedištem u Izraelu, Arkadij Volož, dobio je sankcije nekoliko meseci kasnije.

Obojica su dali ostavke iz kompanije kako bi joj omogućili nastavak poslovanja u Evropi, piše Index.hr, a prenosi Olsobođenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari