Novopečeni državljanin Rusije Edvard Snouden: Baš po meri Vladimira Putina 1Foto: Wikimedia/Screenshot of the film Prism by Praxis Films, ilustracija Radenko Topalović/Danas

Edvard Snouden, američki programer koji je svojevremeno radio za CIA i NSA, postao je državljanin Rusije. Godinama je demantovao tvrdnje da je ruski špijun a čini se da je baš po meri Vladimira Putina.

Početkom nedelje ruski predsednik je to i povrdio – u jeku mobilizacije koja je izazvala širi egzodus Rusa, prigrlio ga je i dao mu državljanstvo Rusije.

Putin je u ponedeljak potpisao ukaz u kojem je Snouden naveden kao jedan od 75 stranih državljana kojima se daje ruskog državljanstvo.

Pošto je pobegao iz SAD 2013. Snouden je dobio dozvolu trajnog boravka u Rusiji 2020. i tada rekao da planira da se prijavi za rusko državljanstvo iako ne namerava da se odrekne američkog.
U Americi su protiv njega podignute optužnice koje bi mogle da dovedu do zatvorske kazne od nekoliko decenija.

“Naš stav se nije promenio“ izjavio je u ponedeljak portparol Stejt departmenta Ned Prajs. „Gospodin Snouden treba da se vrati u Sjedinjene Države gde treba da se suoči sa pravdom kao svaki drugi američki građanin.“

Snouden se nalazi na čelu američke Fondacije za slobodu štampe a pre početka ruske invazije na suverenu susednu državu oglašavao se neretko napadajući štampu zbog tačnog izveštavanja o tome šta diktator države u kojoj živi planira.

“Nema ništa grotesknije od medija koji guraju za rat”, napisao je Snouden na svom Tviter nalogu 11. februara, 13 dana pred početak pune ruske invazije na Ukrajinu.

Edvard Snouden nikada nije bio novinar. On je malo više od ruskog blogera koji, kako se ocenjuje, “nosi vodu za Putina”.

Za novinarstvo u Rusiji pobrinuo se Putin svojim zakonima – neki su ubijeni, neki proterani i rade iz inostranstva, a redakcije nezavisnih medija stavljene su pod katanac.

Nije čudo što se čuju pozivi Snoudenu da podnese ostavku na mesto predsednika Fondacije za slobodu štampe i prestane da se ruga profesiji dok postaje saučesnik u diktaturi koja hladnokrvno pogubljuje novinare.

Snouden nijednom nije komentarisao nijednog od novinara koje je u Ukrajini ubila ruska diktatura. Zbog čega? Neko će reći da ga u Rusiji drže pod prinudom pa bi možda valjalo voditi kampanju za njegovo trenutno oslobađanje.

Snouden želi da progovori, ali nije u mogućnosti jer je u stvari na milosti Putinovih službi bezbednosti? Ili Snouden može da progovori, ali ne želi.

Snouden već izvestan period ne komentariše ništa oko invazije u Ukrajini, niti je ikada rekao da je ovaj rat pogrešan. Umesto toga, provodi dane tvitujući na svom istom blogu o Bajdenovom autoritarizmu.

“Posle godina razdvojenosti od roditelja, moja supruga i ja nemamo želju da se odvajamo od naših sinova. Posle dve godine čekanja i skoro deset godina izgnanstva, malo stabilnosti će napraviti razliku za moju porodicu. Molim se za privatnost za njih i za sve nas”, napisao je na Tviteru 26. septembra.

Novopečeni ruski državljanin Snouden, po tvrdnjama njegovog advokata Anatolija Kučerena, neće biti pozvan u regrutaciju jer nikada nije služio u ruskoj vojsci.

Advokat je za RIA Novosti otkrio i da će se Snoudenova supruga Lindzi Mils, Amerikanka koja živi sa njim u Rusiji, takođe prijaviti za ruski pasoš. Par je dobio drugog sina u decembru 2020.

Snouden je doneo odluku da se okrene protiv NSA kada je svoje znanje programera iskoristio da iskopira klasifikovane podatke agencije o globalnom špijuniranju, napisao je u svojoj knjizi iz 2019 „Trajni zapis“.

Prolazeći kroz skladište podataka, kaže da je počeo da sagledava u kojoj je meri vlada kršila građanske slobode, i da je postao „proklet saznanjem da smo svi svedeni na stanje da budemo kao deca, primorana da žive ceo život pod budnim nadzorom svuda prisutnih roditelja.“

Sa million ukradenih dokumenata Snouden je 2013. pobegao sa Havaja u Hongkong do Moskve. Nije napuštao Rusiju od tada. Na moskovski aerodrom “Šeremetjevo” sleteo je uz dozvolu ruske vlade sa čijim se predstavnicim sastajao tokom tronedeljnog boravka u Hongkongu.

Toliko su se zbližili da je čak proslavio 30.rođendan u ruskom konzulatu, potvrdili su svojevremeno upućeni.

Stručnjaci koji poznaju moćni obaveštajnji aparat Kremlja uvereni su da je saradnja Snoudena sa moskovskim obaveštajnim službama po principu “ruka ruku mije”. Takođe, poznato je da Putin niko ništa ne nudi besplatno i da uvek traži protivuslugu.

Franc Klinčević, jedan od agenata ruske obaveštajne službe, senator i član kremaljske klike rekao je pre neku godinu: “Budimo iskreni, Snouden je prenosio tajne informacije. Za to i služe obaveštajne službe. Ako im se ukaže prilika da dođu do informacije onda će je iskoristiti”.

Snouden u Rusiji radi kao konsultant za IT bezbednost u jednoj od većih međunarodnih korporacija. Istovremeno je počeo da razvija sopstveni softver protiv nadzora, Haven, koji je predstavljen u decembru 2017. u saradnji sa Fondacijom za slobodu štampe.

Program omogućava ne samo šifriranje svih informacija na računaru ili telefonu, već i čuva stražu kod kuće. Senzori mobilnog uređaja otkrivaju promene u prostoriji i šalju signal vlasniku ako je neko u nju ušao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.