Foto: FoNet/MUP Srbije

„Upoznao sam srpski narod u teškim trenucima. Upoznao sam ga tamo gde je najizvorniji, ali i najugroženiji. Sada, kada se oblaci razmiču nad Srbijom, želim da sa njim ostanem u toj budućnosti, koja će biti bolja, u to sam siguran. Iako nemam ni kap srpske krvi, Srbija teče mojim venama“, kazao je ranije Gujon.

NJegovu humanost niko ne osporava niti doprinos njegove organizacije koja, kako kaže, deluje apolitično. Iza nje, tvrdi, stoji 12.000 donatora iz čitave Francuske čija se pomoć Srbima na Kosmetu u prethodnih 13 godina meri milionima evra. Međutim, široj javnosti nisu bile poznate veze Gujona sa francuskim desničarskim pokretom Identitarci (Les Identitaries), što je kap koja je „prelila čašu“ tokom nedavnog intervjua koji je Gujon dao za N1.

Delu srpske javnosti je možda najviše zasmetalo to što je Gujon pokušao da minimizira svoje veze sa ovim ekstremnim pokretom. Iako je priznao svoju vezu sa Identitarcima, navodeći da je član pokreta bio svega šest meseci, Vajs Srbija prenosi da je njegova veza sa njim znatno duža, te da je novembra 2010. objavio svoju predsedničku kandidaturu u 15. arondismanu u Parizu, kada je na konferenciji za novinare kazao da je deo pokreta još od njegovog osnivanja. „Pripadam evropskoj kulturi, evropskoj naciji, evropskoj krvi. Ja sam autohtonog soja“, rekao je na tada upotrebivši izraz soj koji je popularan među ekstremnim desničarima i označava da je neko „pravi Francuz“, piše Vajs Srbija.

Tokom prikupljanja potpisa za predsedničku kandidaturu, Gujon je predstavljan i kao član izvršnog odbora pokreta. U jednom intervjuu „islamizaciju“ je opisao tada kao ozbiljan problem kome treba stati na put „uzimajući stvari u svoje ruke“. On se protivio širenju ponude halal ishrane, molitvi na javnim mestima, predstavljajući te poteze kao „islamizaciju protiv koje se moramo boriti, jer ako to ne uradimo nećemo moći slobodno da živimo u Francuskoj i Evropi“.

U jeku svetske krize sa migrantima desni ekstremisti iz Bloc identitaire poznati su po tome što se protive dolasku izbeglica u Evropu. „Mi želimo da sarađujemo s libijskom obalskom stražom i da izbeglice vraćamo u Libiju“, nedavno je kazao Danijel Fis, jedan od nemačkih lidera tog pokreta.

Blok identitarci osnovali su pre 14 godina članovi ekstremno desničarske grupe Unite radicale koja je zabranjena pošto je njen simpatizer izveo neuspeli atentat na tadašnjeg francuskog predsednika Žaka Širaka 2002. Identitarcima su se ubrzo priključili i neki članovi Nacionalnog fronta.

Blok je optuživan da je distribuirao supe sa svinjskim mesom da bi se uvredili Jevreji i muslimani u Strazburu, Nici, Parizu i Antverpenu… Propagiraju brojna politička učenja uključujući i katoličko socijalno učenje, direktnu demokratiju, decentralizaciju, neomarksistički evropski socijalizam.

Pre šest godina Blok identitaraca je organizovao skup u Lionu prvobitno nazvan „Marš svinja“ a posle zabrane policije preimenovan u „skup za slobodu govora“. Nekoliko stotina ljudi, kratko ošišanih u roze majicama sa maskama svinja okupilo se po kiši uzvikujući „zig hajl“. Poruka skupa je bila sumirana u rečenici osnivača pokreta – „Islam nema mesto u Evropi“.