Od bombi i projektila najviše stradaju civili 1Foto: EPA-EFE/ MOHAMMED SABER

Civili su činili 91 odsto ubijenih ili povređenih eksplozivnim oružjem u naseljenim područjima širom sveta tokom poslednjih deset godina, što je ukupno 238.892 ljudi, pokazali su rezultati studije koja je istražila na hiljade incidenata.

Statistika, koja je u obzir uzela i državno i terorističko nasilje, navela je autore da pozovu svetske vlade da pristanu na međunarodnu zabranu upotrebe eksplozivnog oružja u naseljenim mestima, koja je sada u fazi nacrta.

Ijan Overton, izvršni direktor organizacije Akcija za oružano nasilje iz Londona, koji je rukovodio izradom studije, rekao je za Gardijan da prikupljeni dokazi nedvosmisleno ukazuju na obim štete koju civili trpe zbog projektila i bombi dizajniranih za upotrebu protiv vojnih ciljeva.

„Kada se eksplozivno oružje koristi u gradovima i naseljenim mestima, civili će biti povređeni“, kaže Overton i dodaje da je to zaključak „podjednako istinit danas u Gazi koliko je bio i pre deset godina u Iraku i šire“.

Studija je zasnovana na praćenju 29.000 incidenata u 123 zemlje prema podacima koje su preneli mediji na engleskom jeziku.

Najgori zabeleženi pojedinačni incident bio je aktiviranje kamiona-bombe u somalijskom glavnom gradu Mogadišu, koje je izvela teroristička grupa Al-Šabab, u oktobru 2017, kada je ubijeno ili povređeno 828 ljudi.

Irska predvodi međunarodne napore da se kreira politička deklaracija usmerena na „ograničavanje upotrebe eksplozivnog oružja“ koje „pogađa široke oblasti“ u naseljenim područjima, i u januaru je napravila nacrt dokumenta koji je dobio podršku Belgije i biće razmatran na sastanku Ujedinjenih nacija u Ženevi kasnije ove godine.

Neke zemlje su izrazile rezervisanost, kao što su Sjedinjene Države, Velika Britanija, Izrael i Francuska, dok Rusija, koja je optužena za višestruko kršenje humanitarnog zakona tokom neselektivnog bombardovanja u Siriji, nije učestvovala.

Grupe za zaštitu ljudskih prava traže da nacrt sporazuma bude dodatno ojačan.

Međunarodni komitet Crvenog krsta želi da se obaveza nadogradi tako da umesto ograničavanja podrazumeva izbegavanje upotrebe takvog oružja kako bi se sprečilo ubijanje ili povređivanje civila raketama i bombama vojne klase, dizajniranim za neurbana područja.

Mnogi civili, među kojima desetine dece, poginuli su u raketiranjima i bombardovanjima tokom 11 dana sukoba između izraelske vojske i Hamasa ovog meseca, najvećim delom u gusto naseljenim područjima Gaze i Izraela. Najmanje 243 Palestinca su poginula, prema podacima palestinskog ministarstva zdravlja.

U Gazi je uništena jedna klinika, dignute su u vazduh visoke stambene kule i raznete kancelarije međunarodnih medijskih organizacija.

Laura Boalo, koordinatorka Međunarodne mreže za eksplozivno oružje, organizacije koja vodi kampanje protiv njegove neselektivne upotrebe, smatra da je ovim najnovijim konfliktom naglašena potreba za međunarodnim sporazumom, prenosi Gardijan.

Akcija za oružano nasilje je, od maja 2011, zabeležila 357.370 smrti i povreda od eksplozivnog oružja širom sveta, od kojih 73 odsto čine civili. Ali taj procenat u naseljenim područjima iznosi čak 91 odsto, dok je udeo civilnih žrtava u neurbanim oblastima mnogo niži, i čini 25 odsto.

Najteže pogođena zemlja je Sirija, zahvaćena građanskim ratom tokom najvećeg dela decenije istraživane u studiji, sa 92.831 zabeleženom žrtvom, od čega je 84 odsto civila.

Državni akteri predvođeni vladom u Damasku stajali su iza sedam od deset žrtava u Siriji, dok su Isis i druge grupe odgovorni za preostale.

Irak je druga najpogođenija zemlja, sa 73.471 zabeleženim slučajem smrti ili povreda, većinom iz perioda rata sa Islamskom državom tokom sredine decenije, a slede Avganistan (49.107), Pakistan (29.666) i Jemen (24.498). Gaza je deveta po redu, sa 5.700 civilnih žrtava.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.