"Od plesa sa Putinom do preseljenja u Rusiju": Bivša šefica diplomatije Austrije sa svojim ponijima našla dom u Sankt Peterburgu 1Foto: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ

Bivša šefica spoljnih poslova Austrije preselila se u Rusiju sa svojim ponijima, preneo je Gardijan. 

Karin Knajsl kaže da će u Rusiju voditi istraživački centar koji je osnovala u saradnji sa Univerzitetom u Sankt Peterburgu.

Bivša austrijska ministarka spoljnih poslova Karin Knajsl, koja je 2018. izazvala pažnju zbog plesa sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na njenom venčanju, preselila se u Sankt Peterburg – zajedno sa svojim ponijima, koji su dovezeni ruskim vojnim avionom.

Godine 2018. Karin Knajsl, tadašnja ministarka spoljnih poslova Austrije, dospela je na naslovne strane kada je pozvala Putina na svoje venčanje. To je izazvalo široke kritike, samo nekoliko meseci nakon što su neke zemlje EU – izuzev Austrije – proterale desetine ruskih diplomata kao odgovor na napad nervnim agensom na Sergeja Skripalja u Solsberiju.

Ova 58.-godišnjakinja napustio je vladu sledeće godine. Veoma kontroverzna ličnost u svojoj zemlji, Knajsl se preselila u Francusku u septembru 2020. i postala gost kolumnista za Russia TodaY, na koju se široko gleda kao na propagandnu ruku Kremlja.

U postu u Telegramu u sredu, ona je izrazila zaprepašćenje što je njeno preseljenje u Rusiju dobilo političke konotacije. Napisala je da je prebacila svoje „knjige, odeću i ponije iz Marseja u Bejrut preko DHL-a” u junu 2022. nakon što je „prognana“ iz Francuske.

Ali Liban je bio samo privremeno rešenje, rekla je, odakle je u Rusiju putovala svakih šest nedelja na posao, gde sada osniva think-tank.

„Zbog sankcija nema ni letova ni DHL-a za preseljenje u Rusiju“, napisala je. Zbog toga su me selili ruski avioni letom iz Sirije u Rusiju, na čemu sam veoma zahvalna.

Prošle nedelje, dva nejna ponija prebačena su u Sankt Peterburg vojnim avionom iz ruske vazdušne baze u Hmejmimu u Siriji, navodi se u izveštaju ruske istraživačke veb stranice Insajder.

U junu, Knajsl je otvorila Gorki centar – centar za razmišljanje pri Univerzitetu u Sankt Peterburgu koji radi pod njenim vođstvom. Centar je osnovan da „pomogne u definisanju politike za Rusku Federaciju“ sa fokusom na Bliski istok.

Pre dve godine Knajslova se pridružila upravnom odboru ruskog naftnog giganta Rosnjefta.

Podnela je ostavku u maju 2022. nakon što je Evropski parlament usvojio rezoluciju kojom preti sankcijama Evropljanima koji su još uvek u odborima velikih ruskih kompanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari