Od YouTube, društvenih mreža, do platnih kartica i Evrovizije: Koje su zabrane dosad uvedene Rusiji? 1Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Društvenoj mreži Tviter danas tokom dana nije bilo moguće pristupiti u mnogim gradovima Rusije, posebno u Moskvi, dok je s vremena na vreme dolazilo do problema s pristupom Fejsbuku i Instagramu.

Jutjub je suspendovao više ruskih kanala, među kojima i nacionalni Russia Today, kako ne bi mogli da prihoduju od reklama.

Jutjub je u saopštenju naveo da „pauzira sposobnost brojnih kanala da monetizuju na Jutjubu, uključujući nekoliko ruskih kanala povezanih sa nedavnim sankcijama“. Rečeno je da je taj potez podstaknut „vanrednim okolnostima“.

Ruska Federalna agencija za nadzor informacijskih tehnologija i masovnih medija Roskomnadzor objavila je još juče da je delimično ograničila pristup Fejsbuku. Kijev independent na svom Tviter nalogu navodi da je Tviter zaustavio registraciju novih naloga sa ruske teritorije, mada Tviter ovu vest nije potvrdio.

Ovo je samo deo zabrana koje evropske zemlje uvode Rusiji.

Više zemalja EU, uključujući Francusku, Italiju i Grčku, reklo je da će podržati zabranu Rusiji da koristi globalnu platnu mrežu Svift. Kipar i Mađarska su takođe rekli da će podržati takvu meru.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, američka vlada i Evropska unija uvele su ekonomske sankcije zemlji, koje, kako pišu strani mediji, uključuju ograničavanje stranih transakcija ruskim bankama. Kao rezultat toga, Apple Pay, Google Pay i druge digitalne platforme za plaćanje su suspendovane u Rusiji.

Pet najvećih ruskih banaka je ograničilo svoje međunarodno poslovanje zbog sankcija drugih zemalja, a klijenti ovih banaka više neće moći da koriste svoje kartice u inostranstvu, pa čak ni da plaćaju putem interneta kompanijama registrovanim u zemljama koje su izrekle sankcije.

U saopštenju Centralne banke Rusije se navodi da su pogođene banke VTB Group, Sovcombank, Novikombank, Promsviazbank i Otkritie. Centralna banka Rusije navodi i da kartice koje izdaje ovih pet banaka više ne rade sa Apple Pay-om ili Google Pay-om, pošto su obe platforme bazirane na SAD.

Osim toga, kako je objavila TV Nexta, kartice Visa i Mastercard ruskih banaka zabranjene su da se koriste u inostranstvu.

Ranije, UEFA je odlučila da finale ovogodišnje Lige šampiona iz Sankt Petersburga, koji je trebalo da bude domaćin najboljim evropskim klubovima ove sezone, preseli u francusku prestonicu Pariz. Nakon te odluke, usledila je još jedna zabrana za Rusiju – njihovi predstavnici na Pesmi Evrovizije neće moći da učestvuju.

Evropska unija emitera (EBU) saopštila je da bi “učešće Rusije moglo da našteti reputaciji ovog takmičenja usled do sada neviđene krize u Ukrajini“.

Za sada, neće biti održana ni trka Formule 1 za Veliku nagradu Rusije, koja je trebalo da se vozi u Sočiju u septembru.

Tokom dana danas iz sata u sat povećavao se broj evropskih zemalja koje ruskim avionima zabranjuju da lete iznad njihovog vazdužnog prostora.

Osam zemalja, uključujući Češku, Poljsku i Veliku Britaniju, uvelo je potpunu ili delimičnu zabranu ruskih letova.

Poljska je u petak zabranila ruskim avio kompanijama da uđu u svoj vazdušni prostor, kao i Velika Britanija.

Baltičke zemlje Estonija, Letonija i Litvanija su najavile delimične zabrane, kao i Slovenija.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.