Odlazeći izraelski premijer: Obrazovana najekstremnija vlada u istoriji Izraela 1Foto: EPA-EFE/GIL COHEN-MAGEN / POOL

Odlazeći premijer Izraela Jair Lapid ocenio je danas da je obrazovana najekstremnija vlada u istoriji zemlje, nakon što je mandatar Benjamin Netanjahu uspeo da sastavi vladajuću koaliciju samo nekoliko minuta pre isteka roka u ponoć.

Dosadašnji ministar finansija Avigdor Liberman je takodje kritikovao objavu o postizanju sporazuma Netanjahuovog konzervativnog Likuda i njegovih koalicionih partnera o obrazovanju 37. vlade, ocenivši da je to vlada mraka, promovisanje države halahe (jevrejskog verskog prava), preneli su izraelski mediji.

Očekivalo se da će nova izraelska vlada biti najdesnije orijentisana u istoriji Izraela i da će u njoj biti ekstremni nacionalisti.

Članovi Likuda dobiće najverovatnije najvažnije pozicije ministra odbrane, spoljnih poslova i pravde.

Dogovoreno je da Itamar Ben-Gvir, lider ultradesne partije Jevrejska snaga, koji je bio osudjen za huškanje na rasizam i podršku terorističkoj organizaciji, bude ministar nacionalne bezbednosti zadužen za nadgledanje policije i deo policijske aktivnosti na okupiranoj Zapadnoj obali.

Becalel Smotrič, vodja partije Religiozni cionizam, lider jevrejskih naseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali, koji veruje da bi tu teritoriju trebalo anektirati, predložen je za ministra finansija, ali bi takodje trebalo da bude ovlašćen za izgradnju jevrejskih naselja.

Još jedan saveznik Avi Maoz, vodja male partije koja se protivi pravima LGBTQ zajednice, kontrolisaće, kako se očekuje, deo izraelskog obrazovanog sistema.

On se protivi liberalnim granama judaizma, popularnim u SAD, a biće postavljen za zamenik ministra zaduženog za jevrejski identitet, navodi AP.

Netanjahu je sa saveznicima na izborima 1. novembra osvojio 64 od ukupno 120 poslaničkih mandata u izraelskom parlamentu (Knesetu) i najavio da će brzo obrazovati koaliciju.

Ispostavilo se medjutim da je to komplikovanije pored ostalog zato što su partije ultraortodoksnih Jevreja i ultradesničari tražili čvrste garancije o obimu svoje moći.

Pre polaganja zakletve nove vlade, koje još nije zakazano, Netanjahu će pokušati da izdejstvuje usvajanje niza novih zakona potrebnih za proširenje Ben-Gvirovih ovlašćenja nad policijom i stvaranje nove ministarske pozicije za Smotriča kako bi imao veću moć na Zapadnoj obali za šta je ranije bio zadužen ministar odbrnae.

Parlament će takodje pokušati da omogući da Arije Deri, vodja verske partije Šas, koji je bio u zatvoru zbog mita bude ministar iako je uslovno kažnjen za utaju poreza.

To nisu jedini zahtevi Netanjahuovih saveznika jer ultraortodoksne partije teže povećanju subvecnija za svoj obrazovni sistem usredsredjen na verske studije.

Netanjahu (73) kom se sudi za korupciju vraća se na vlast nakon što je godinu i po proveo u opoziciji.

On i njegovi partneri nadaju se usvajanju niza zakona koji će reformisati sudski sistem i osloboditi ga optužbi.

Bivši i budući premijer bio je najduže na toj funkciji, uzastopno 12, a ukupno 15 godina.

Nova vlada mora da položi zakletvu u roku od nedelju dana posle informisanja Kneseta, po svoj prilici pre krajnjeg roka 2. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.