Odnosi sa Rusijom ne mogu da budu "posao kao i obično": Peter Stano reagovao na sporazum Rusije i Srbije 1Foto: Twitter

Evropska unija je jasno stavila do znanja svim partnerskim zemljama, posebno kadidatima za članstvo, da odnosi sa Rusijom u sadašnjim okolnostima ne mogu da budu „posao kao i obično“, izjavio je u Briselu portparol EU Peter Stano, reagujući na nedavno potpisani sporazum između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije.

Peter Stano je rekao da je Rusija pokrenula „ilegalnu agresiju na susednu zemlju, kršeći međunarodno pravo i povelju UN“, navodi RTS.

Naglasio je da ruske snage „čine zločine protiv građana Ukrajine“, kao i da Moskva planira „dalju eskalaciju kroz mobilizaciju i nezakonite referendume o aneksiji delova ukrajinske teritorije“.

„Ako u takvim okolnostima vidimo da se Ministarstvo spoljnih poslova Srbije dogovora o redovnim konsultacijama, jačajući tako svoje odnose sa Rusijom, to za nas otvara ozbiljna pitanja“, izjavio je Stano.

Portparol EU je ocenio i da da je „Srbija sama odlučila da članstvo u EU proglasi za svoj strateški prioritet“, i da takav izbor podrazumeva usklađivanje sa spoljnom politikom EU.

Ministar Nikola Selaković izjavio je juče da sporazum između Srbije i Rusije kritikuju samo oni koji ga nisu ni pročitali te da on služi samo kao dovoljan izgovor za napad na našu zemlju.

„Taj sporazum potpisuje se od 1996. godine i reč je o tehničkoj stvari, nema konotaciju bezbednosne politike. Reč je o bilateralnim odnosima i multilateralnoj aktivnosti. Vlada je mogla da odbije takav plan, ali u njemu nema ništa sporno, a kritikuju ga oni koji ga nisu ni videli“, poručio je Selaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari